OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

State Department προς Άγκυρα: Σταματήστε τις προσχεδιασμένες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το State Department για την νέα τουρκική πρόκληση με την επανεμφάνιση του Oruc Reis, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή της παράνομης NAVTEX. Το μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και του ζητά την άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων, ερευνητικού και πολεμικών συνοδείας, κάνοντας λόγο για πρακτικές εξαγαναγκασμού, απειλών , εκφοβισμού και στρατιωτικής δραστηριότητας οι οποίες είναι ανεπιθύμητες.

Το State Department αποδοκιμάζει την ανακοίνωση της Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει κάθε μονομερή δράση, που δυναμιτίζει το κλίμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως  το γεγονός πως για άλλη μια φορά, γίνεται λόγος για “περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία την Ανατολική Μεσόγειο”, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα για την συνέχεια, μιας και αμφισβητείται από την αμερικανική κυβέρνηση το κυριαρχικό καθεστώς της Ελλάδας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του State Department:

” Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια”.

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice