OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προυπολογισμού 2020

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προυπολογισμού οικονομικού έτους 2020.

Στη σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε υπό την προεδρία του Γ Αντιπροέδρου Αθανάσιου Μπούρα θα μιλήσουν οι γενικοί εισηγητές των κοινοβουλευτικών ομάδων και ένας βουλευτής από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Στη συνέχεια θα ανοίξει ενιαίος κατάλογος ομιλητών και θα τηρηθεί η σειρά αναλογικά βάση της κοινοβουλευτικής  δύναμης των κομμάτων.

Πρώτος στο βήμα ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης.

Ο προϋπολογισμός του 2020, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. και αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.

Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.

Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.

Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» ανέφερε ο κ.Πέτσας .

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους Πάτρας, νησιών Ιονίου, Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας

otavoice

Μακρόν για Ιταλία: «Ως γείτονες και φίλοι, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί»,

otavoice

Το χοντραίνει η Τουρκία-Κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη για τα «τεθωρακισμένα στα νησιά»

otavoice

Σοκ στη Ρωσία: Άνδρας πυρπολήθηκε φωνάζοντας, «δεν θέλω να πάω στο μέτωπο»

otavoice

Ιταλία: Δεν συμφωνεί σε όλα ο συνασπισμός- Στηρίζει Ουκρανία η Meloni

otavoice

Καιρός: Πιθανότητα για ανεμοστρόβιλους το πρωί της Τρίτης – Πού θα χτυπήσουν

otavoice