OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ιλχάν Ομάρ:”ο Τράμπ είναι φασίστας” -Απάντηση Τράμπ:δεν συμφωνώ με την συμπεριφορά των οπαδών μου

Πεπεισμένη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι “φασίστας” δήλωσε η Ιλχάν Ομάρ, η μουσουλμάνα βουλευτής των Δημοκρατικών που μπήκε στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανού προέδρου ο οποίος την κατηγόρησε ότι “μισεί” τις ΗΠΑ και την κάλεσε να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της.

“Είμαι πεπεισμένη ότι είναι φασίστας”, είπε σε δημοσιογράφους η Ομάρ, που κατάγεται από Σομαλούς πρόσφυγες και εξελέγη στη Μινεσότα στις εκλογές του 2018. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θέλουν “να καταπνίξουν τον δημοκρατικό διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις” στις ΗΠΑ.

“Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά ο αγώνας μας για το πώς θα έπρεπε να είναι πραγματικά η χώρα μας”, πρόσθεσε.

Η Ομάρ μπήκε στο στόχαστρο των οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, σε μια προεκλογική συγκέντρωση όπου επικράτησε το σύνθημα “Στειλ’ την πίσω”. Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι “δεν του άρεσε” και “δεν συμφωνεί” με τον τρόπο που αντέδρασε το πλήθος, μολονότι δεν έκανε κάτι για να σταματήσει το σύνθημα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε φραστικά στην Ομάρ και σε άλλες τρεις συναδέλφους της, όλες του Δημοκρατικού Κόμματος και προερχόμενες από μειονότητες, κατηγορώντας τις ότι “αγαπούν τους εχθρούς” της Αμερικής και τις κάλεσε να φύγουν από τη χώρα αν δεν τους αρέσει. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο, με τους Δημοκρατικούς να τις χαρακτηρίζουν “ρατσιστικές” και “ξενοφοβικές”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πήρε αποστάσεις σήμερα από τους υποστηρικτές του που φώναζαν το σύνθημα “Στείλ’ την πίσω”, αναφερόμενοι στην Ιλχάν Ομάρ, τη μουσουλμάνα κόρη Σομαλών προσφύγων που εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς το 2018.

“Αισθάνθηκα λίγο άσχημα μ’ αυτό“, είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε για το σύνθημα που επαναλαμβανόταν ρυθμικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσής του στη Βόρεια Καρολίνα.

“Δεν μου άρεσε. Δεν συμφωνώ μ’ αυτό”, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος άκουγε τους συγκεντρωμένους οπαδούς του να φωνάζουν, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Διαβεβαίωσε όμως ότι προσπάθησε να διακόψει το πλήθος: “Άρχισα να μιλάω πολύ γρήγορα”, εξήγησε.

“Θα έλεγα ότι δεν χάρηκα μ’ αυτό (σ.σ. το σύνθημα). Διαφωνώ. Όμως, δεν το είπα εγώ. Εκείνοι το είπαν. Και εγώ διαφωνούσα”, πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την Ιλχάν Ομάρ και άλλες τρεις βουλευτίνες του Δημοκρατικού κόμματος, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι “μισούν” τις ΗΠΑ και τις κάλεσε να “επιστρέψουν” στις χώρες καταγωγής τους. Εκτός από την Ομάρ, που έφτασε στη χώρα ως πρόσφυγας πριν από 20 και πλέον χρόνια, οι τρεις άλλες γυναίκες προέρχονται από μειονότητες αλλά έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

 

Σχετικά Άρθρα

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που απέρριψε καταγγελία για υπουργούς

otavoice

Βρυξέλλες: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις

otavoice

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

otavoice