OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Επεισόδια με ρίψη χημικών σε διαδηλώσεις στον Χονγκ Κονγκ

 

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Γουέν Λονγκ του Χόνγκ Κόνγκ το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), λίγες ώρες μετά το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στους κυριότερους δρόμους της περιοχής παρά την αστυνομική απαγόρευση.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε δυόμισι ώρες αφότου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, και κατά της βίας που σημειώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γουέν Λονγκ την περασμένη εβδομάδα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φορώντας  μαύρα μπλουζάκια και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία και στις δημόσιες μεταφορές στο Γουέν Λονγκ καθώς πραγματοποιούσαν πορεία μεταξύ δύο σημαντικών σιδηροδρομικών σταθμών και μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης-κράτους συμμετείχαν περίπου 230.000 άνθρωποι, με βασικό αίτημα την οριστική απόσυρση του νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, αλλά και την παραίτηση της διορισμένης πρωθυπουργού Κάρι Λαμ.

Διαδηλώσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος χιλιάδες άνθρωποι, διοργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ επί έναν και πλέον μήνα. Αφότου ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, το κίνημα έχει μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη κινητοποίηση τόσο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης όσο και του Πεκίνου και υπέρ της δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μας κάνει να διαμαρτυρόμαστε», δήλωσε η διαδηλώτρια Ανιές Λαμ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το νομοσχέδιο δείχνει τα πολλά άλλα προβλήματα της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές δήλωσαν επίσης σήμερα ότι διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν 45 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από μέλη συμμοριών του Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη, οι διαδηλωτές εξέφρασαν ανησυχία επειδή η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε επείγοντα τηλεφωνήματα από διαδηλωτές.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια πρώην βρετανική αποικία η οποία επέστρεψε υπό κινεζική κυριαρχία το 1997. Έχει λάβει υποσχέσεις για αυτονομία έως το 2047, ωστόσο πολλοί κάτοικοι και διαδηλωτές φοβούνται ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους υφίστανται επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice