OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει – Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας

«Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας γιατί αυτή κρίνεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από ομιλία του στη Λάρισα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, θα είναι εδώ δίπλα στους αγώνες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας μέχρι να σβήσει ο ήλιος, θα είμαστε για πάντα μαζί στις επάλξεις, γιατί ‘επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς’ και είμαστε όρθιοι», τόνισε, λέγοντας σε «όσους τρέφουν φρούδες ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φωτοβολίδα» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ώριμο τέκνο της ανάγκης της κοινωνίας και ήρθε για να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, τους παραγωγούς, τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι την προηγούμενη περίοδο «κατάφεραν, ίσως και με δική μας ευθύνη, να πάνε τη συζήτηση οπουδήποτε αλλού εκτός απ’ αυτά που ζήσαμε τέσσερα χρόνια τώρα», για να τονίσει ότι τώρα η συζήτηση θα γίνει για τα δύο προγράμματα διακυβέρνησης που αντιπαρατίθενται, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. «Σήμερα φανερώσαμε και το φανερό και το κρυφό σχέδιο της ΝΔ», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της ΝΔ λέει πολλά που δεν έχει σκοπό να κάνουν γιατί δεν τα έχει δηλώσει στο μεσοπρόθεσμο στην Ευρώπη, και δεν λέει άλλα που έχουν σκοπό να κάνουν». Χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ρεαλιστικό, κοστολογημένο, ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη που συνοψίζεται βασικά σε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών.

Σχολίασε ότι στην πρόταση του να κοστολογηθούν τα προγράμματα και μετά να υπάρξει ντιμπέιτ ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, «το έβαλε στα πόδια γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πρόγραμμα-απάτη». Ανέφερε ότι στο πρόγραμμα που η ΝΔ κατέθεσε πριν από δύο μήνες στην Κομισιόν έχει εγγραφεί μόνο ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και πως «το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν προβλέπει ούτε παροχές, ούτε μειώσεις φόρων, ούτε αυξήσεις μισθών, αλλά προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση στο ΕΣΥ, στο κοινωνικό κράτος και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και λεηλασία του εισοδήματος». Ανέφερε ότι προβλέπει 700 εκατ. ευρώ λιγότερα την επόμενη τριετία στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων σε πραγματικές τιμές, 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα στις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή λιγότερα χρήματα για σχολεία και νοσοκομεία και για μισθό στον ιδιωτικό τομέα ψεύτικες υποσχέσεις για 1.500 ευρώ στην 4ετία, ενώ η αύξηση του πραγματικού μισθού θα είναι μόλις 1,4%».

Αναφερθείς στα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με τους θανάτους της 63χρονης στην Κω, της 19χρονης εγκύου στην Νέα Μάκρη και της 60χρονης στη Χαλκιδική, είπε ότι έπεσαν οι μάσκες και στο θέμα της Υγείας. «Βιώνουμε μέρες απόλυτης κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι επιλογή της ΝΔ και ότι «δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, γιατί έχουν σχέδιο την ιδιωτικοποίηση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών και 84 ασθενοφόρα λειτουργούσαν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο, ενώ τα 4 αυτά χρόνια χωρίς να υπάρχει δέσμευση δημοσιονομικών περιορισμών, «δεν έκαναν καμία πρόσληψη, αντίθετα 560 διασώστες αποχώρησαν από το ΕΚΑΒ και λειτουργούν 52 ασθενοφόρα». Επιπλέον είπε ότι τον Δεκέμβριο 2019 στο ΕΣΥ οι μόνιμοι, επικουρικοί, συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό ήταν 108.000, ενώ τον Δεκέμβριο ‘22 ήταν 84.000 άτομα παρότι περάσαμε μια πανδημία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ. Πνευματικός ήρθε να φανερώσει το κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη και πως δεν ήταν μια ατυχής δήλωση, καθώς τον Δεκέμβριο του ‘19 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα ανατριχιάσουμε με το πρόγραμμα για την δημόσια υγεία καθώς θα προχωρούσε σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού πιλοτικά στην αρχή με τρία μεγάλα νοσοκομεία. «Τι διαφορετικό είπε ο κ. Πνευματικός από το πρόγραμμα και το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη; Απλά το είπε λίγο πιο άτσαλα». Σχολίασε ότι αυτή η δήλωση δεν μπορούσε να μαζευτεί και έκαναν 24 ώρες για να αποφασίσουν ότι πρέπει να βγει από τα ψηφοδέλτια. «Πολύ λίγο, πολύ αργά, φανέρωσε ο κ. Πνευματικός την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την υγεία» είπε. «Θέλουμε αύριο τα νοσοκομεία μας να είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, οι πολίτες χωρίς οικονομική δυνατότητα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;», τόνισε.

Είπε παράλληλα ότι η μεγαλύτερη φορολογική λεηλασία που έχει συμβεί είναι αυτή των τελευταίων 16 μηνών με τη διατήρηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε υψηλές τιμές, για να δίνονται από τα αυξημένα δημόσια έσοδα επιδοτήσεις στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και των σούπερ μάρκετ για να κρατάνε υψηλές τις τιμές. «Εμείς έχουμε σχέδιο, τελειώνουμε αυτόν τον μηχανισμό υπερκερδών, φορολογούμε τα υπερκέρδη και βάζουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος, και το σωστό κέρδος έως 5%». Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας θα γίνει «από το τσουνάμι πλειστηριασμών που επίκειται το επόμενο διάστημα».

Σχετικά Άρθρα

Βρούτσης: «Κλειστό το ΟΑΚΑ όλο το 2024 και έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο εντός του 2024»

otavoice

Κοντονής για ΟΑΚΑ: Το 2015 δεν βρήκαμε ούτε το φάκελο του έργου- Δόθηκε το 2018 από γραφείο Καλατράβα

otavoice

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος ζητούσε φακελάκι έως 1.500 ευρώ από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου

otavoice

Βρετανικά στρατεύματα πηγαίνουν στο Κόσοβο για ενίσχυση

otavoice

Μικραίνει η Ελλάδα, εντείνεται το δημογραφικό – Νέα μείωση γεννήσεων 10,3% το 2022

otavoice

Πεσκόφ: H κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα οδηγήσει σε διχασμό

otavoice