OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τσίπρας: Με την ενισχυμένη αναλογική όποιος δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τον Μητσοτάκη

«Με την ενισχυμένη αναλογική όποιος προοδευτικός πολίτης δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το σχέδιο Μητσοτάκη», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ επιτέθηκε στο πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα των ημερών κατηγορώντας τον ότι «έχει κρυφή ατζέντα συρρίκνωσης του ΕΣΥ και διαλογής ασθενών, ώστε να επιβιώνει όποιος έχει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, και ότι σε αυτή την αναμέτρηση είναι ο μόνος που έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ που «που λειτουργεί σαν συμπλήρωμα της ΝΔ».

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού λέγοντας: «Όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε τις γνωστές του δηλώσεις εγώ τον απέσυρα από τα ψηφοδέλτια, γιατί δεν είχα κρυφή ατζέντα. Ο κ. Πνευματικός είπε ότι η λύση για τους καρκινοπαθείς είναι να γίνεται διαλογή ασθενών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν βγάζει ανακοίνωση και τον αφήνει στα ψηφοδέλτια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη, αφήνουν τον κ. Πνευματικό γιατί αυτά σχεδιάζουν να κάνουν».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι παρότι η δική του κυβέρνηση ήταν υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας, εντούτοις άφησε το ΕΣΥ σε καλύτερη κατάσταση από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τις τελευταίες τρεις ημέρες βλέπουμε θανάτους γιατί είναι σε πλήρη κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι εμείς κυβερνήσαμε κάτω από σκληρή εποπτεία είχαμε κάνει 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ ενώ μετά έφυγαν 560 εργαζόμενοι. Στην Αττική λειτουργούσαν 84 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τώρα είναι 52 γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα. Στην Κω που είχαμε τον θάνατο της 63χρονης στην καρότσα είχαμε 15 διασώστες, τώρα είναι 8». Ακολούθως υποστήριξε ότι «Αυτό δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό είναι θέμα προτεραιοτήτων» και εξήγησε: «Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να προσλάβει 700 διασώστε στο ΕΚΑΒ αλλά προσέλαβε 1000 άνδρες για πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν είχαν αντικείμενο και γυρίσαν στα αστυνομικά τμήματα».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ώστε να μπει ο ιδιωτικός τομέας είπε: «Αυτή είναι η λύση, να απαξιώσουμε το ΕΣΥ; Υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Το Δεκέμβρη του 2019 φεύγοντας εμείς, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί 108.000 άνθρωποι τώρα υπηρετούν 84.000. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι δραματική, οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για την απλή αναλογική λέγοντας χαρακτηριστικά “mea culpa”, ενώ έβαλε τον στόχο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση «να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε και να αποτραπεί η παντοδυναμία της ΝΔ».

«Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε, έχω την ευθύνη, δεν κρύφτηκα» είπε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου που την απέρριψαν και έτσι «η απλή αναλογική λειτούργησε σε μία προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή μας που είχαμε κάνει το 2016, τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου μας γύρισαν την πλάτη».

Ακολούθως μίλησε για τον στόχο των επόμενων εκλογών λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση και το κρίσιμο και καθοριστικό δεν είναι πλέον ποιος θα εκλεγεί πρώτος, αλλά ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι θα είναι κόμμα εξουσίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό σε κυβερνήσεις της δεξιάς όπως το ΠΑΣΟΚ ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν μας πτοεί το αποτέλεσμα και δεν μας απομακρύνει από το στόχο που είναι να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τη νίκη. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο πώς θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο για την κοινωνία και την δημοκρατία ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτραπεί η παντοδυναμία ενός κόμματος».

Αναφέρθηκε στην χθεσινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος λέγοντας ότι «δεν είναι καινούργιο, είναι το ίδιο πρόγραμμα που έχει στόχο και όραμα η Ελλάδα να είναι μία χώρα ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης». Αστειευόμενος είπε ότι «κάνουμε επανατοποθέτηση προιόντος» και πρόσθεσε ότι «στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας με δική μας ευθύνη». Εξήγησε ακόμη ότι τώρα στόχος είναι μία προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ επί τη βάση των προγραμμάτων και της πρότασης διακυβέρνησης του κάθε κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ. Είπε χαρακτηριστικά: « Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας είναι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόταση εξουσίας, θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί σε συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ. Συμμετείχε στη κυβέρνηση Σαμαρά όταν από το 2012 μέχρι το 2015 είχαμε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις. Αυτή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ του στοίχισε και από κόμμα εξουσίας έφθασε στο 6%. Είχε την ευκαιρία ο κ. Ανδρουλάκης να βάλλει μία διαχωριστική γραμμή και να κάνει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για μία προοδευτική κυβέρνηση, το αρνήθηκε, μίλαγε για διμέτωπο αλλά έκανε μονομέτωπο. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί σήμερα κόμμα εξουσίας».

Σχετικά Άρθρα

Επίσημη εποχή Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών

otavoice

Πακιστάν: Ποινή φυλάκισης στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

otavoice

Ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο Τραμπ – «Όλη αυτή η υπόθεση είναι απάτη»

otavoice

Ευρωζώνη: Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα

otavoice

Ισπανία: Ο Βασιλιάς ξεκινά διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

otavoice

Περιπολίες και μόνιμα γερανοφόρα για την αποσυμφόρηση του Κηφισού

otavoice