OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το κόλπο του Ερντογάν για ψήφους: Μιλάει για νέα όνειρα άλωσης!

Η αντιπαράθεση στην Τουρκία ανεβαίνει επικίνδυνα εν όψει των διπλών εκλογών στη χώρα την Κυριακή, 14 Μαΐου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «μέθυσο», τον τουρκικό λαό, «λαό του» και πλέον ονειρεύεται νέες «αλώσεις».

Την ίδια στιγμή, ο προεδρικός υποψήφιος των «έξι» Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται «κλίμα ειρήνης και ηρεμίας» σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ενώ, με τη φράση «εκείνοι ας πετούν πέτρες. Εμείς, θα απαντήσουμε με τριαντάφυλλα» ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος αντιπρόεδρος της ενωμένης αντιπολίτευσης απάντησε στο πρωτοφανές επεισόδιο της περασμένης Κυριακής όταν δέχθηκε επίθεση το λεωφορείο του με πέτρες από οπαδούς του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Ήδη από την Αδριανούπολη κατηγόρησε τον Ιμάμογλου ότι εκείνος προκάλεσε το επεισόδιο κάνοντας λόγο για προβοκάτσια του δημάρχου Κωνσταντινούπολης με στόχο να κερδίσει την ψήφο των Τούρκων πολιτών. «Με τη δική τους προβοκάτσια κάνουν φασαρία και μετά, δίχως να ντρέπονται, προσπαθούν να αμαυρώσουν τις πόλεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος και στην πόλη Ερζερούμ όπου σημειώθηκε η επίθεση και θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Για τον Ερντογάν οι εκλογές αυτές έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα και ο ίδιος, έμπειρος και νικητής πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, τα παίζει όλα για όλα φτάνοντας στο σημείο να υποσχεθεί και χρήματα τα οποία όμως, ουσιαστικά, δεν έχει αφού η Τουρκία παραμένει οικονομικά με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των όχι και τόσο φαεινών Erdoganomics.

Γνωρίζει πως η χώρα του φέτος συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ο ίδιος θέλει να είναι παρών ως ηγέτης της. Προαναγγέλλει την έλευση του «αιώνα της Τουρκίας» και κάνει «νέα όνειρα», όπως είπε, «άλωσης». Η στρατηγική του ορίζεται από τον στόχο να φέρει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στον β’ γύρο επενδύοντας στο αφήγημα μίας ισχυρής Τουρκίας εξαιτίας εκείνου και κανενός άλλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όμως, φαίνεται πως επενδύει στο αύριο και μετά τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, κάνει άνοιγμα «ειρήνης και ηρεμίας» στους γείτονες της Τουρκίας. Μολονότι προ ημερών είχε θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν έκανε τίποτε, χθες δεσμεύθηκε για «στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική» επικαλούμενος τα λόγια του Κεμάλ Ατατούρκ «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο».

Αυτό όμως για το οποίο δεν μπορεί να δεσμευθεί ο εκλεκτός των «έξι», ούτε στα λόγια, είναι για το αποτέλεσμα της μάχης η οποία παραμένει αμφίρροπη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε, ωστόσο, την επόμενη ημέρα στη χώρα για την οποία τα σενάρια είναι πολλά και ορισμένα γεννούν φόβο. Το κλίμα στη γείτονα παραμένει πολωμένο και ο 74 ετών πολιτικός αντίπαλος του κατά πέντε χρόνια νεότερού του Ερντογάν, για ακόμη μία φορά, προειδοποιεί για τον κίνδυνο το βράδυ της Κυριακής να σημειωθούν έκτροπα καλώντας τους υποστηρικτές της ενωμένης αντιπολίτευσης να παραμείνουν ήρεμοι.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice