OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Παναμάς: Ξεκινά δίκη του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι για ξέπλυμα χρήματος

Η δίκη του πρώην προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι για μια από τις υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά που τον βαραίνουν άρχισε χθες Τρίτη ενώπιον παναμαϊκού δικαστηρίου κι ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στο σχέδιό του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024 για να εξασφαλίσει νέα θητεία στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Μαρτινέλι και άλλοι 14 συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται πως αγόρασαν το 2020 με δημόσιο χρήμα την πλειοψηφία των μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης Editora Panamá América, στον οποίο ανήκουν η ομώνυμη εφημερίδα και οι λαϊκές εφημερίδες Crítica και Día a Día.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης εξαγοράστηκε μέσω διαφόρων ανώνυμων εταιρειών, στους λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκε με αδιαφανή τρόπο ποσό 43,9 εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενο από δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε ο πρώην πρόεδρος (2009-2014) σε αντάλλαγμα για αναθέσεις δημοσίων έργων.

Ο λαϊκιστής πρώην πρόεδρος δεν ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τον επίσημο ιστότοπο της παναμαϊκής δικαιοσύνης. Οι συνήγοροί του προσκόμισαν στο δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό που ανέφερε πως πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ευκατάστατος επιχειρηματίας 71 ετών, στον οποίο ανήκει ιδίως αλυσίδα σούπερ μάρκετ, δηλώνει αθώος: διαβεβαιώνει πως δεν καταχράστηκε ποτέ ούτε «πεντάρα» και καταγγέλλει την «πολιτική δίκη» που κατ’ αυτόν μοναδικό σκοπό έχει να μην αναδειχθεί ξανά στην προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο, τον Μάιο του 2024.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice