OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μασκ: «Πράσινο φως» από FDA για δοκιμή εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους για εμφύτευμα εγκεφάλου.

Την άδεια πήρε η εταιρεία Neuralink του μεγιστάνα, Έλον Μασκ με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει ανθρώπους παράλυτους και με νευροεκφυλιστικές ασθένειες να επικοινωνήσουν, να περπατήσουν ή να μιλήσουν.

Οι ελπίδες Μασκ για ένα «Matrix»

Το 2020 ο Έλον Μασκ είχε περιγράψει τις εργασίες της εταιρείας Neuralink με την φράση: «Το μέλλον θα είναι περίεργο». Το τσιπ που δημιουργεί η εταιρεία σχεδιάζεται να τοποθετείται χειρουργικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το αφεντικό της Tesla, Έλον Μασκ φαίνεται ότι θέλει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές. Στη συνέχεια στόχος είναι να μπορούμε «φορτώνουμε» σε εξωτερικό σκληρό δίσκο τις πληροφορίες και τις αναμνήσεις μας. Οι ελπίδες του μεγιστάνα θυμίζουν πολύ την ταινία «Matrix».

Αρκετοί φοβούνται πως θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία μία εταιρεία που έχει στόχο το κέρδος. Πράγματι ο Μασκ έχει πει ότι η εταιρεία του δεν έχει στόχο μόνο να βοηθήσει την θεραπεία τυφλών ή παράλυτων ασθενών. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να βάλει ένα τέτοιο τσιπ και θα ήθελε να το δει να χρησιμοποιείται από υγιείς ανθρώπους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει επαρκής δημόσιος διάλογος σχετικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες όταν καθίσταται διαθέσιμη αυτή η τεχνολογία», είπε στο Daily Beast η καθηγήτρια Ιατρικής Ιστορίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, Κάρολαϊν Κρέιτμαϊρ.

«Εάν ο απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα του εγκεφάλου για άλλες συσκευές ή για την χρήση αυτών των συσκευών για άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την οδήγηση αυτοκινήτων, την οδήγηση Tesla- τότε μιλάμε για μία πολύ πολύ μεγάλη αγορά», ανέφερε ο καθηγητής του Κέντρου Βιοηθικής και Ανθρώπινων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο SUNY Upstate Medical.

Πως θα λειτουργεί

To εμφύτευμα τοποθετείται με ένα εξαιρετικά επεμβατικό χειρουργείο. Το σύστημα του επικεντρώνεται στο Link, ένα μικρό κυκλικό εμφύτευμα που επεξεργάζεται και μεταφράζει σήματα των νευρώνων. Περιέχει 3.000 ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι πιο λεπτές από μία ανθρώπινη τρίχα. Αυτά τα ηλεκτρόδια ακουμπούν ακριβώς πάνω στον εγκέφαλο και ανιχνεύουν τα σήματα των νευρώνων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ασθενείς που θα φέρουν το εμφύτευμα θα μπορούν να χειρίζονται ένα μικρόφωνο και πληκτρολόγιο ασύρματα με Bluetooth.

Άγνωστο το εύρος της άδειας

Μέχρι στιγμής τα αμερικανικά ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακριβώς ποιο θα είναι το μέγεθος της έρευνας που θα κάνει η Neuralink. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να επιλέγει ασθενείς για τις κλινικές δοκιμές της.

Έως σήμερα καμία από τις εταιρείες που ασχολούνται με τα εμφυτεύματα εγκεφάλου δεν είχαν καταφέρει να πάρουν άδεια για έρευνα σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως στην περίπτωση της Neuralink, θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρετικά λεπτομερείς έλεγχοι και τεστ και να κατατεθούν πολλά δεδομένα για την ασφάλεια των ασθενών.

Σχετικά Άρθρα

Ο εγκληματίας Ισραήλ έπνιξε στο αίμα την Ράφα- Νέα σφαγή αμάχων -21 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε καταυλισμό

otavoice

Ελβετία: Επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος σοκολάτας

otavoice

Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφα – Σκληρές μάχες με την Χαμάς- Στο πλευρό της Παλαιστίνης η διεθνής κοινότητα

otavoice

Στο Παλαιό Φάληρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

otavoice

UNRWA – Γάζα: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα, σε τρεις εβδομάδες

otavoice

 Στρ. Παραδιάς: Να δοθεί παράταση ενός μήνα για καθαρισμό οικοπέδων- Κινδυνεύουν οι πολίτες να μπουν φυλακή

otavoice