OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισημερινός: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την 20ή Αυγούστου

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στον Ισημερινό θα διεξαχθούν την Κυριακή 20ή Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εθνική εφορευτική επιτροπή, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο, που κατηγόρησε το σώμα για «κατάχρηση εξουσίας».

Αντιμέτωπος με δίκη και πιθανή απομάκρυνσή του από το αξίωμα με πρωτοβουλία της αριστεράς, που πλειοψηφούσε στο κοινοβούλιο, ο κ. Λάσο επέλεξε την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει διάταξη του Συντάγματος που είναι γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», με άλλα λόγια να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

«Έβαλα τέλος στην πολιτική σύγκρουση που βύθιζε τη χώρα σε κρίση που επιδεινωνόταν εν καιρώ», κλείνοντας «το μακρύ κεφάλαιο» της προσπάθειας «κατάλυσης των θεσμών και κατάχρησης εξουσίας», δήλωσε χθες Τετάρτη ο κ. Λάσο στο Κίτο, κάνοντας απολογισμό της δεύτερης χρονιάς της θητείας του στην προεδρία.

Το εκλογοδικείο (CNE) ενέκρινε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών την 20ή Αυγούστου και, αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, τη 15η Οκτωβρίου.

Ως τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος Λάσο, που έχει αυτό το δικαίωμα δυνάμει του Συντάγματος, σκοπεύει να είναι υποψήφιος για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, που θα διαρκέσει ως το 2025.

Οι κοινοβουλευτικοί οι οποίοι θα εκλεγούν τον Αύγουστο, όπως και ο νέος πρόεδρος, δεν θα αρχίσουν νέα θητεία, αλλά θα ολοκληρώσουν αυτή της εθνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη, δηλαδή θα υπηρετήσουν ως το 2025, βάσει του Συντάγματος.

«Οι αποφάσεις μου έδειξαν πως είμαι αληθινά έτοιμος να εγκαταλείψω την εξουσία αν είναι απαραίτητο πάνω απ’ όλα για να προστατεύσω τη δημοκρατία στον Ισημερινό», είπε ο κ. Λάσο, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως έκανε τα στραβά μάτια σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υπόθεση που αφορά κρατική σύμβαση για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Κοινοβουλευτικοί του προσάπτουν ότι ήταν ενήμερος για το γεγονός πως η σύμβαση ζημίωνε το δημόσιο και δεν επενέβη για να την τερματίσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2021.

Ο Ισημερινός βίωσε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας από το 1997 ως το 2005, περίοδο κατά την οποία τρεις πρόεδροι ανατράπηκαν εξαιτίας λαϊκών εξεγέρσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κρίση ασφαλείας, κύμα βίας συνδεόμενο με τη σύγκρουση ανάμεσα σε συμμορίες που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σχετικά Άρθρα

Μπλίνκεν: Η ένταση βλάπτει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες Κοσόβου και Σερβίας

otavoice

Βελόπουλος: Η δική μας αγωνία είναι πώς ο Έλληνας θα περάσει καλύτερα

otavoice

Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη κυβέρνηση για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος

otavoice

Τσίπρας: Δημόσιο αγαθό το νερό- Στήριξη εργαζομένων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα;

otavoice

Επτά νέες συλλήψεις στην υπόθεση παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό

otavoice

Έρευνα: Δεν θα πάνε διακοπές ένας στους δυο πολίτες – Έχουν περιορίσει τις αγορές τροφίμων

otavoice