OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή γίνεται πάντα ξημερώματα Κυριακής. Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή του μήνα που αλλάζει η ώρα σε θερινή. Αυτό γίνεται κατά τον μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας φέτος γίνεται στις 26 Μαρτίου 2023: Τότε θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο μία ώρα ύπνου. Έτσι, περνάμε στη θερινή ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (26/3) στις 03:00 τα ξημερώματα: Τότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.

Σημειώστε ότι στις λεγόμενες έξυπνες συσκευές, όπως είναι τα smartphones, τα έξυπνα ρολόγια, τους υπολογιστές και τα τάμπλετ, η ώρα θα αλλάξει αυτόματα. Στα αναλογικά ρολόγια, τα ρολόγια των παλιών κινητών τηλεφώνων και εκείνα της κουζίνας, θα πρέπει να αλλάξουμε την ώρα χειροκίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και διάφοροι φορείς (π.χ. στον τομέα των μεταφορών). Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων: Το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Στη συνέχεια, εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει κάτι σύντομα.

Συνεπώς, για την ώρα, η κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας έχει μείνει στο ράφι.

Σχετικά Άρθρα

Απλησίαστο το σούπερ μάρκετ – Αύξηση σοκ 98% στα ίδια προϊόντα μέσα σε 1,5 χρόνο

otavoice

Ανδρουλάκης: Στον ελληνικό λαό αξίζουν περισσότερα

otavoice

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ με βροχές και καταιγίδες

otavoice

Γιατί η Καρδίτσα έχει γεμίσει με κοράκια – Τι λένε οι ειδικοί

otavoice

Κωνσταντοπούλου: «Πήρα την ευθύνη διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων της Πλεύσης Ελευθερίας»

otavoice

Οι χώρες της ΕΕ με τις καθαρότερες θάλασσες

otavoice