OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αυξημένη η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές στην Κούβα

Το κυβερνών κόμμα της Κούβας κατάφερε χθες Κυριακή να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα και να αυξήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία για την ανανέωση της σύνθεσης του κοινοβουλίου, ψηφοφορία στην οποία δεν αναμενόταν καμιά έκπληξη -οι υποψήφιοι για τις 470 έδρες ήταν ακριβώς 470-, αντιστρέφοντας την τάση της αποχής που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια, έπειτα από μια ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία.

Τα 23.648 εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19:00 (τοπική ώρα· στις 02:00 ώρα Ελλάδας), μια ώρα αργότερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά από τις εκλογικές αρχές. Η καταμέτρηση άρχισε αμέσως μετά.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα, στις 17:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή είχε φθάσει το 70,33%, σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό συμβούλιο, που δεν διευκρίνισε το τελικό ποσοστό. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, το προκαταρκτικό ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλότερο από το τελικό στις πιο πρόσφατες εκλογές, τις δημοτικές που έγιναν το Νοέμβριο. Στο 68,5%, ήταν το χαμηλότερο από το 1976, όταν τέθηκε σε ισχύ το εκλογικό σύστημα. Τον Σεπτέμβριο, η συμμετοχή είχε φθάσει το 74% στο δημοψήφισμα για τον οικογενειακό κώδικα. Στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, το 2019, η συμμετοχή ήταν 90%.

Στην Κούβα η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η αντιπολίτευση είναι απαγορευμένη.

Η συμμετοχή θεωρείτο δείκτης της υποστήριξης στην οποία μπορεί να λογαριάζει η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής.

Αντικυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως εκτός της νήσου της Καραϊβικής, παρότρυναν τους Κουβανούς να μην πάνε να ψηφίσουν.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, που υπηρετούν για πέντε χρόνια, θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο νυν πρόεδρος, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, αναμένεται γενικά να εξασφαλίσει νέα θητεία.

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice