OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: Θετική προσέγγιση Μόσχας – Κιέβου στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Σχέδιο 12 σημείων με στόχο την ειρήνευση στην Ουκρανία πρότεινε σήμερα η Κίνα, ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια και για πρώτη φορά από την έναρξη του Πολέμου, Μόσχα και Κίεβο έδειξαν να το προσεγγίζουν θετικά.

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Στο έγγραφο των 12 σημείων που κοινοποίησε στις δύο πλευρές απέρριψε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων.

Τα σημεία

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο αυτό, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφορά στην χθεσινή ανακοίνωση του Πούτιν για ενίσχυση της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας». «Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι. Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους. «Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή σε πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας, η οποία πάντως καταφέρεται και εναντίον των δυτικών κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.  Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η Μόσχα

Επί του κειμένου των 12 σημείων έπρεπε να τοποθετηθούν και η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Μόσχα καλωσόρισε τις προτάσεις και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», εννοώντας την εισβολή, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Η Κίνα ζητεί γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο των 12 σημείων. «Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», είπε η Ζαχάροβα, αλλά πρόσθεσε: Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, εννοώντας την προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.

Έτσι, σε πρώτη φάση,  η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991 – όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση – αν και το Κίεβο ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας. Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν επίσης ψυχρά στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής λόγω των στενών του δεσμών με την Ρωσία.

Η συνέντευξη  Ζελένσκι

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει κάποια από τα 12 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας και μάλιστα είπε ότι σχεδιάζει να πάει στην Κίνα και να συναντήσει τον  Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ,  χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. «Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.  Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

UKRAINE-RUSSIA-

«Μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό», είπε.  Ο ίδιος εκτίμησε σήμερα ότι η νίκη ενάντια στην Ρωσία είναι δυνατή μέσα στο 2023, υπό τον όρο ότι οι δυτικοί εταίροι της χώρας τους θα τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια. «Εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη (…) Την θέλω πραγματικά φέτος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε για ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Μίλι, ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και απάντησε ότι δεν τον άκουσε να λέει κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν. «Αν το πιστεύει αυτό, τότε θα έπρεπε να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

ZelenskiΣτην ίδια συνέντευξη είπε ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Επίσης  πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε σήμερα εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πρόταση της Κίνας για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Πεκίνο δεν έχει πολλή αξιοπιστία ως μεσολαβητής, επειδή δεν έχει καταδικάσει την εισβολή. Σημείωσε επ;iσης ότι το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνία με τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές μόλις ημέρες πριν από την εισβολή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές. «Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε. Θα εξετάσουμε τα 12 σημεία, «αλλά υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.

(Φωτο: AP/AFP/DW)

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice