OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: Επιφυλακτική η Δύση για το σχέδιο της Κίνας

Με επιφύλαξη και καχυποψία αντιμετωπίζει η Δύση, προεξάρχοντος του Αμερικανού προέδρου, το σχέδιο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των στενών σχέσεων του Πεκίνου με την Μόσχα. Ο μόνος που δεν δηλώνει αρνητικός είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το Κίεβο δεσμεύτηκε να εξετάσει την κινεζική πρόταση, με τον Ζελένσκι να επιδιώκει συνάντηση με τον Ζι Ζιπίνγκ για να το συζητήσουν.

Πρόθυμος να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, για να συζητήσουν το κινεζικό σχέδιο των 12 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Πεκίνο δεν θα παραδώσει όπλα στη Μόσχα. “Σκοπεύω να συναντηθώ με τον Σι Τζιπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και την παγκόσμια ασφάλεια” δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ΕΡΤ και την Ευγενία Μυρίδου.  2022-04-17T173359Z_1852816522_RC2ZOT9TOINT_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-MARIUPOL-1024x669-1

G20: Αντιδράσεις Γερμανίας και Γαλλίας για την στάση της Κίνας

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Οι εργασίες της συνόδου επισκιάστηκαν από τις αντιδράσεις στην άρνηση της Κίνας να εγκρίνει κοινό ανακοινωθέν που να περικλείει τον όρο «ρωσική εισβολή» και ρητή καταδίκη του.

Από χθες, στη Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, το G20 Finance προσπαθούσε να συμφωνήσει ως προς τις λύσεις στις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Ινδία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, δημοσίευσε σήμερα, μετά το τέλος των συναντήσεων μια «σύνοψη» των συζητήσεων, αλλά όχι κοινό δελτίο τύπου όπως κυρίως συνηθίζεται.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, με διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και κυρώσεις». Ένας πρόσθετος σχολιασμός διευκρινίζει ότι εντός της G20, μόνο η Κίνα και η Ρωσία δεν ενέκριναν δύο παραγράφους για την Ουκρανία. Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της G20 για την πορεία της οικονομίας, υπό την ινδονησιακή προεδρία, δεν είχε συνταχθεί ούτε κοινό δελτίο τύπου. Παρ’ όλη την αρκετά «αρνητική» παράδοση σε κοινά ανακοινωθέντα, η Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίτνερ αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο, αναφορικά με την στάση της Κίνας, για «λυπηρό γεγονός» και για προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά Άρθρα

Τέμπη: «Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης»

otavoice

Το ΕΚ ενέκρινε κανόνες διασφάλισης ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών

otavoice

“Καμπανάκι” Μακρόν για λειψυδρία το ερχόμενο καλοκαίρι

otavoice

«Οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας θα εξαρτηθούν από τη στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας»

otavoice

Κατέρρευσε κομμάτι οροφής λεωφορείου και έπεσε πάνω σε επιβάτες

otavoice

Κίνα: Ο στρατός μας είναι πρόθυμος να εργαστεί από κοινού με τον ρωσικό στρατό

otavoice