OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Επίσκεψη του Ιορδανού ΥΠΕΞ σε Συρία και Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι έφτασε σήμερα στη Δαμασκό, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά Ιορδανός αξιωματούχος αυτού του επιπέδου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, και αργότερα θα μεταβεί στην Τουρκία, σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Κατά την επίσκεψή του, ο Ιορδανός υπουργός θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες και στους τρόπους με τους οποίους η Ιορδανία, γειτονική χώρα της Συρίας που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, θα μπορεί να βοηθήσει στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις αρωγής, σημείωσε.

“Ο Σαφάντι θα συζητήσει για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τη βοήθεια που χρειάζονται οι δύο χώρες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι αεροπλάνα με βοήθεια θα ταξιδέψουν σήμερα και προς τις δύο χώρες.

Η Ιορδανία έχει στείλει μεγάλα φορτία με βοήθεια και στις δύο χώρες, ενώ το βασίλειο έχει στείλει νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία και έχει διοργανώσει διάφορες πτήσεις και αυτοκινητοπομπές με βοήθεια μέσω του βόρειου μεθοριακού περάσματος της χώρας με τη Συρία.

Το Αμάν, το οποίο δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με τη Δαμασκό, αντιμετωπίζει για καιρό προβλήματα στις σχέσεις του με τον βόρειο γείτονά του.

Η Ιορδανία, αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει ομάδες ανταρτών που επεδίωκαν να εκδιώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αργότερα υποστήριξε την υπό την ηγεσία της Ρωσίας στρατιωτική εκστρατεία με την οποία ανακτήθηκε ο έλεγχος της νότιας Συρίας που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών.

Οι προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών παραπαίουν μετά τις συνομιλίες που είχε ο Άσαντ στα τέλη του 2021 με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία.

Η Ιορδανία επικρίνει τη Δαμασκό ότι δεν πατάσσει επιχείρηση λαθρεμπορίου ναρκωτικών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Κόλπο μέσω των συνόρων της, για την οποία το Αμάν κατηγορεί υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που κυριαρχούν στη νότια Συρία.

Σχετικά Άρθρα

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία -Πλημμύρισαν δρόμοι στη Θεσσαλία

otavoice

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice