OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τουρκία: «Κλειδώνουν» οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο

Οριστικοποιούνται οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, με τον Μάιο να είναι ο πιθανότερος μήνας διενέργειάς τους. Σε αυτήν την εκτίμηση συντείνει και η σημερινή τοποθέτηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και συνοδοιπόρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην «Λαϊκή Συμμαχία».

Ιδιαίτερα, σε δηλώσεις σχετικά με την ημερομηνία εκλογών προέβη ο πρόεδρος του MHP Ν. Μπαχτσελί στο πλαίσιο της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Κατά τον Μπαχτσελί, οι συζητήσεις για την ημερομηνία των εκλογών πρέπει να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό  και το MHP είναι έτοιμο για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές: «Μόλις ο Πρόεδρός μας αποφασίσει να προκηρύξει επισήμως τις εκλογές, η περίοδος των εξήντα ημερών θα αρχίσει να “τρέχει” και η περίοδος αυτή δεν θα συνιστά κανενός είδους εμπόδιο για το κόμμα μας που είναι έτοιμο». Ο πρόεδρος του ΜΗΡ συμπλήρωσε: «Ας τελειώσουμε αυτό το έργο τον Μάιο και ας δώσουμε το λόγο και την απόφαση στο ευλογημένο θέλημα του αγαπημένου μας έθνους».

NT5C2J6W4JNQDDEZDVQDE7G4YE-scaled

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Όμερ Τσελίκ, προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε τα εξής: «Σχετικά με το θέμα της ημερομηνίας των προσεχών εκλογών στην Πατρίδα μας, όταν θα την κάνουμε πιο συγκεκριμένη, θα πούμε ότι “ιδού, αυτή είναι η ημερομηνία”. Σας έχω δώσει όμως έναν κωδικό, ότι μπορεί να  πάμε λίγο πιο πίσω τις εκλογές. Όμως, αυτό δεν θα σημαίνει μεγάλη εκλογική διαφορά, δεν θα σημαίνει πρόωρες εκλογές. Την ημερομηνία των εκλογών, να είστε σίγουροι ότι θα την μοιραστώ μαζί σας. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είχε κάνει έμμεση αναφορά, για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών στη γείτονα, λέγοντας ότι «η βούλησή μας είναι να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους στις 18 Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τις 18 Ιουνίου. Γίνεται αξιολόγηση λόγω του ότι υπάρχει περίοδος ταξιδιών εκείνη την περίοδο στη χώρα. Αν βγει συμπέρασμα θα σας το εξηγήσω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρο πρόγραμμα πρόωρων εκλογών». tselik

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έχει δηλώσει ότι «όπως ο αείμνηστος Αντάν Μεντερές νίκησε στις εκλογές στις 14 Μαΐου του 1950 με το σύνθημα ‘φτάνει πια τον λόγο τον έχει το έθνος’. Έτσι και τώρα το 2023 θα πούμε ‘η απόφαση και η λόγος είναι του έθνους. Μαζί θα φτάσουμε στη νίκη. Ελπίζουμε ότι πέρα από την εκατοστή επέτειο της Δημοκρατίας μας, είμαστε πανέτοιμοι να μετατρέψουμε το 2023, στην αρχή του Τουρκικού Αιώνα». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει καλέσει τον γειτονικό μας λαό «προστατεύσει σθεναρά τη θέλησή του με την ψήφο του στην κάλπη».

Με βάση λοιπόν και τη σημερινή τοποθέτηση του Ν. Μπαχτσελί, οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι πρόωρες και ότι θα διεξαχθούν μέσα στον ερχόμενο Μάιο.

Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας από Πάτρα: «Ήρθε η ώρα του λαού»

otavoice

ΝΥΤ: Η Ρωσία έχει χάσει στον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν 200.000 ανθρώπους

otavoice

State Department: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

otavoice

Τι επεδίωκε η Κίνα από την αναβληθείσα επίσκεψη του Antony Blinken

otavoice

Πολική επέλαση “επικών διαστάσεων” σε Βόρειες ΗΠΑ και Καναδά

otavoice

ΕΕ: Συμφωνία των “27” για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

otavoice