OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκάνδαλο διαφθοράς και παραιτήσεις κλυδωνίζουν το Κίεβο

Σε μία κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, τα στελέχη της κυβέρνησης δίπλα στον Ζελένσκι αποχωρούν το ένα μετά το άλλο. Καθώς οι απειλές αυξάνονται για το Κίεβο, είτε από το μέτωπο του Δνείπερου είτε από τα βόρεια της Λευκορωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στο εσωτερικό του.

Η παραίτηση του στενού συμβούλου του Ζελένσκι, Αλεξέι Αρέστοβιτς συνοδεύθηκε από μία πληθώρα απομακρύνσεων, από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ μέχρι και τον επικεφαλής του Γραφείου του Κίριλο Τιμοσένκο. Η καθαίρεση των κυβερνητών βασικών περιφερειών της χώρας με εντολή Ζελένσκι, ενώ η σκιά των σκανδάλων και της διαφθοράς σκεπάζει την ατμόσφαιρα, δείχνει τις προθέσεις του Ουκρανού προέδρου.

Καθώς ο πόλεμος φτάνει στη συμπλήρωση ενός χρόνου, ο Ζελένσκι αρχίζει να κατανοεί πως η ρωσική εισβολή, η κατοχή εδαφών της χώρας και οι διαρκείς πολεμικές συγκρούσεις ενδέχεται να παγιωθούν. Δε θα είναι δηλαδή μία πολεμική προσπάθεια που θα κρατήσει λίγο χρόνο, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη νέα κανονικότητα στη χώρα, βάσει της οποίας θα πρέπει να πορευθεί.

Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι θα βρεθεί στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης, από τη στιγμή που εκτοξεύθηκε στην κεφαλή του ουκρανικού κράτους. Η διαφθορά στη χώρα παραμένει στα ίδια επίπεδα, επηρεάζοντας πολλαπλά το κράτος και την κοινωνία.

Η έκτακτη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή έχει επιδεινώσει την κατάσταση, προσθέτοντας στην ενδημική διαφθορά στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία εξαρτάται πλέον σημαντικά από τη Δύση, ειδικά έπειτα από την απόπειρα στραγγαλισμόυ της από τη Ρωσία. Η προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το πλάνο του Ζελένσκι για να αντιμετωπίσει τα δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα κι αδιέξοδα που πρέπει να διαχειριστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η αίτηση υποψηφιότητας της Ουκρανίας δε σημαίνει αυτόματα μία ευτυχή κι επιτυχή ενταξιακή πορεία. Πέρα από την πολιτική στήριξη από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ορίζοντα, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους αποτελεί ένα απαραίτητο κριτήριο για την πρόοδο της ουκρανικής υποψηφιότητας.

Ο Ζελένσκι θέλει να δώσει ένα στίγμα προς τη Δύση για τις αποφάσεις του από τούδε και στο εξής, επιστρατεύοντας ένα γνωστό για εκείνον αφήγημα, αυτό της σύγκρουσης με τη διαφθορά.

Ταυτόχρονα βέβαια το εξωτερικό μέτωπο είναι πιο σοβαρό και με μεγαλύτερη σημασία για την κατάληξη του πολέμου, ίσως και για την τύχη του Ουκρανού πρόεδρου. Η δήλωση του δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και στενού συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ουκρανία πρότεινε την υπογραφή ενός σύμφωνου μη επίθεσης δείχνει πως το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ των δυο παραμένει ανοικτό.

Στο Κίεβο άλλωστε παρατηρούν με μεγάλη ανησυχία τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις που έχουν ξεκινήσει Ρωσία και η Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες καθώς και την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Κρεμλίνου.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε ότι η σημερινή αναδιάταξη του προσωπικού δείχνει ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιδρά σε μια “βασική απαίτηση της κοινής γνώμης” ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για όλους.

«Οι αποφάσεις του Ζελένσκι για το προσωπικό μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους. Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε ένα βασικό δημόσιο αίτημα – δικαιοσύνη για όλους», μεταδίδει το Reuters ότι ανέφερε στο Twitter.

Το σκάνδαλο με τα αυγά

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ – ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του πολέμου κατά της Ρωσίας – δέχεται τώρα πυρά στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς δύο έρευνες για κυβερνητική διαφθορά συγκλόνισαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Politico.

Και οι δύο έρευνες σχετίζονται με την πολεμική κερδοσκοπία και προκάλεσαν την άμεση δέσμευση του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για ανάληψη δράσης το βράδυ της Κυριακής. Η υπόθεση αφορά σε υπερτιμολογήσεις στην αγορά σιτηρεσίων- ένα θέμα που έχει μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και αποτελεί κορυφαία είδηση στο Κίεβο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών απολύθηκε σε μια υπόθεση που συνδέεται με υπερτιμολογημένη δημόσια αγορά ηλεκτρικών γεννητριών. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας δήλωσε ότι διερευνά και τα δύο θέματα.

Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, υπογράμμισε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών», συνέχισε ο Ρέζνικοφ, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

Ο Γιούριι Νικόλοφ, ερευνητής δημοσιογράφος και ιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου Nashi Groshi (Τα χρήματά μας), ο οποίος αποκάλυψε την ιστορία των αμυντικών προμηθειών για τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο ZN.UA, είχε καλέσει την κυβέρνηση σε δράση.

«Τώρα η Ουκρανία έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι δεν είμαστε σαν τη Ρωσία, όπου ξεπλένουν χρήματα για τα πάντα. Αν κάποιος θέλει να μας κλέψει εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν η οικονομία μας εξαρτάται κατά 60% από τη βοήθεια της ΕΕ, πρέπει να τον σταματήσουμε», δήλωσε ο Νικόλοφ στο POLITICO.

Το πολυτελές τζιπ του αναπληρωτή προσωπάρχη

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Κιρίλο Τιμοσένκο, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι τη Δευτέρα να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκιι για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία να υπηρετώ καλούς σκοπούς κάθε μέρα, κάθε λεπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο Telegram.

Σύμφωνα με την Kyiv Independent, αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Ολεξίι Κουλέμπα, κυβερνήτη της περιφέρειας του Κιέβου.

Ο βοηθός του Ζελένσκι δεν έδωσε κανέναν λόγο για την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον Guardian, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Τιμοσένκο θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ανασχηματισμού του προσωπικού που είχε προαναγγείλει ο Ουκρανός ηγέτης.

Στον ιστότοπο του προέδρου δημοσιεύθηκε διάταγμα με το οποίο έγινε δεκτή η παραίτηση της Τιμοσένκο.

Ο Τιμοσένκο, 33 ετών, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου από το 2019, επιβλέποντας τις περιφέρειες και τις περιφερειακές πολιτικές. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, επιβλέποντας τα μέσα ενημέρωση.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τιμοσένκο είχε εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονταν με τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων για προσωπικούς λόγους όπως, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ερευνητικό δημοσιογραφικό πρόγραμμα Bihus.info, ο Τιμοσένκο χρησιμοποιούσε για δικούς του σκοπούς ένα Chevrolet Tahoe που του δωρίστηκε για την εκκένωση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες.

Ο Τιμοσένκο έχει υποστηρίξει ότι το χρησιμοποίησε για να ταξιδέψει σε κατεχόμενες περιοχές.

Επίσης, ο Ζελένσκι προχώρησε στην αποπομπή των κυβερνητών των περιφερειών Σούμι, Ντιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.

Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα του πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

otavoice

Έκτακτο δελτίο καιρού: Η «Μπάρμπαρα» φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό

otavoice

Σε κλίμα εθνικού πένθους κηδεύτηκε ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

otavoice

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Και το Κογκρέσο έχει λόγο για τα F16 στην Τουρκία

otavoice

Ολοκληρώνεται σήμερα η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

otavoice

Ανακαλύφθηκε κοντινός εξωπλανήτης όμοιος με τη Γη, δυνητικά φιλόξενος για ζωή

otavoice