OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η τρίτη ηλικία εκπαιδεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το e- banking

Το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων για την εκπαίδευσή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις συναλλαγές και τη χρήση τάμπλετ και κινητών προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, άνω των 65 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακού Γραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του «Νόησις», με τίτλο «Γιαγιά, παππού πατήστε enter!».

Όπως έγινε γνωστό, όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσαν πως πραγματικά απόλαυσαν τα μαθήματα και βρήκαν άριστο τόσο το πρόγραμμα, τη δομή και την οργάνωσή του, όσο και τον εκπαιδευτή. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ζήτησε «περισσότερη εκπαίδευση και ψηφιακό γραμματισμό» καθώς, όπως ανέφεραν, χρειάζεται επέκταση του προγράμματος και διεύρυνσή του με ακόμη περισσότερες ώρες, σε περισσότερα θέματα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα συμπεράσματα που προέκυψαν στη διάρκεια του προγράμματος, ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευόμενων είχε πριν από την έναρξη του προγράμματος, πολύ μικρή έως ελάχιστη επαφή με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση ψηφιακών μέσων (χρήση Η/Υ έξυπνων κινητών τηλεφώνων, tablet). Παρόλα αυτά, η διάθεσή τους να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες ήταν πολύ μεγάλη κυρίως, όπως είπαν, «για να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να μην ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντας σε δημόσιες υπηρεσίες».

Μαθήματα ηλικιωμένων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μελών διαφορετικών ηλικιών της ίδιας οικογένειας. Για παράδειγμα, μια γιαγιά παρακολούθησε το μάθημα με την εγγονή της, ή ένας θείος με τα ανίψια του. Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να έλθουν σε επαφή οι διαφορετικές ηλικίες για να κατανοήσουν τις ανάγκες, ελλείψεις, προβλήματα, επιθυμίες, που προκύπτουν σε κάθε περίοδο της ζωής.

Η πρωτοβουλία, που είχε στόχο τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη διαδικτυακή κοινότητα, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της και περιλάμβανε 40 συνολικά σεμινάρια που παρακολούθησαν 380 άτομα. Τα μαθήματα αναπτύχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη και οι μη εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο χρήστες, να μπορούν να περιηγηθούν στην ηλεκτρονική πύλη e-gov για να εκδώσουν μια υπεύθυνη δήλωση, μια εξουσιοδότηση, να ενεργοποιήσουν την δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης, να εκδώσουν πιστοποιητικό δημοτολογίου ή ληξιαρχικές πράξεις. Παρουσιάστηκε ακόμη η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο του ΚΕΠ (My KEPLive), έτσι ώστε να γίνει η χρήση των ηλεκτρονικών διαδικασιών ακόμη πιο προσιτή.

Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας από Πάτρα: «Ήρθε η ώρα του λαού»

otavoice

ΝΥΤ: Η Ρωσία έχει χάσει στον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν 200.000 ανθρώπους

otavoice

State Department: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

otavoice

Τι επεδίωκε η Κίνα από την αναβληθείσα επίσκεψη του Antony Blinken

otavoice

Πολική επέλαση “επικών διαστάσεων” σε Βόρειες ΗΠΑ και Καναδά

otavoice

ΕΕ: Συμφωνία των “27” για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

otavoice