OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γκουτέρες: “Η σοβαρότερη γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενιές”

Ηχηρό μήνυμα έστειλε στις παγκόσμιες, οικονομικές και πολιτικές ελίτ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο Α. Γκουτέρες επέστησε την προσοχή των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αποκατάσταση της ειρηνική συνεργασίας ανάμεσα σε έθνη και λαούς, βασισμένης στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον γ. γ. του ΟΗΕ, σήμερα βιώνουμε τον βαθύτερο γεωπολιτικό διχασμό του σύγχρονου κόσμου. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την ειρηνική διευθέτηση των γεωπολιτικών διαφορών, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και των  δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Με ανάρτησή του σε διαδικτυακή πλατφόρμα, ο γ. γ. των Ηνωμένων  Εθνών γνωστοποίησε το περίγραμμα της παρέμβασής του, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε τα πιο σοβαρά επίπεδα γεωπολιτικού διχασμού και δυσπιστίας εδώ και γενιές. Στο Νταβός, προέτρεψα τους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές και να αποκαταστήσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

1bbdb7a7a31b0948ea70e79c429241a1_XLΟ Αντόνιο Γουτέρες τηρεί, από την  αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, μια συνεπή φιλειρηνική στάση.

Ήδη, την πρώτη ημέρα της εισβολής, ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο της Ρωσίας, λέγοντας «Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία».

Ωστόσο, ο Α.Γκουτέρες συναρτά την ειρήνη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τονίζοντας τις νέες προκλήσεις που αναδεικνύονται από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

Στο θέμα της ρύπανσης ο Α. Γκουτέρες επανήλθε πριν από λίγες ώρες, ζητώντας την τιμωρία των πετρελαϊκών εταιρειών που μολύνουν το περιβάλλον. «Κάποιοι πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν πει το μεγάλο ψέμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη», ανέφερε από το Νταβός ο γ. γ. του ΟΗΕ.

Η καταγγελία του Α. Γκουτέρες διατυπώθηκε με τρόπο άμεσο και ευθύ: «Κάποιοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων γνώριζαν καλά τη δεκαετία του 1970 ότι το εμβληματικό προϊόν τους επρόκειτο να κάψει τον πλανήτη. Αλλά όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν τη δική τους επιστήμη. Μερικοί πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν διαπραγματευτεί το μεγάλο ψέμα».

Στο επίκεντρο της κριτικής του ηγέτη του Ο.Η.Ε τέθηκε η εταιρεία ExxonMobil. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, ο πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil είχε εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη που έγιναν από τους δικούς του επιστήμονες, οι οποίες απέδειξαν εγκαίρως ακριβώς αυτό που συνέβη δεκαετίες αργότερα, όπως επιβεβαιώνει μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Science. Ωστόσο, η εταιρεία εδώ και χρόνια αμφισβητεί δημοσίως την κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σε αυτόν τον τομέα, κατέληξε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας από Πάτρα: «Ήρθε η ώρα του λαού»

otavoice

ΝΥΤ: Η Ρωσία έχει χάσει στον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν 200.000 ανθρώπους

otavoice

State Department: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

otavoice

Τι επεδίωκε η Κίνα από την αναβληθείσα επίσκεψη του Antony Blinken

otavoice

Πολική επέλαση “επικών διαστάσεων” σε Βόρειες ΗΠΑ και Καναδά

otavoice

ΕΕ: Συμφωνία των “27” για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

otavoice