OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Euronews: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση για τις Ιρανές

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές θα βελτιωθεί, δήλωσαν οι ΗΠΑ τη Δευτέρα.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ιρανοί ηγέτες βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στις γυναίκες και τα κορίτσια ή σταματούν τη βία που ασκούν σε ειρηνικούς διαδηλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα σχόλια έρχονται αφού ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η αστυνομία ηθικής της χώρας καταργείται.

Το Ιράν κατακλύζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και τρεις μήνες. Τις πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο, αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Πολλοί σχολιαστές είναι δύσπιστοι ότι η αστυνομία ηθικής θα διαλυθεί και επισημαίνουν ότι οι γυναίκες θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να φορούν τη μαντίλα από τον νόμο.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μένει να φανεί εάν η ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν θα «λάβει υπόψη» τις απαιτήσεις του ιρανικού λαού.

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν αρχικά από τον θάνατο του Amini και τους ισλαμικούς ενδυματολογικούς κώδικες, οι οποίοι είναι βαθιά αντιδημοφιλείς μεταξύ μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, αλλά σύντομα μετατράπηκαν σε μια ευρύτερη πρόκληση για την ιρανική κυβέρνηση.

«Η καταστολή, η χρήση βίας, οι συλλήψεις ανθρώπων… δεν είναι ένδειξη βίας, είναι ένδειξη αδυναμίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο περιθώριο των συνομιλιών ΕΕ-Ουάσιγκτον.

Εάν αληθεύει, η διάλυση της Gasht-e-Ershad (αστυνομίας ηθικής) θα ήταν μια σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές, αν και πολλοί παρατηρητές του Ιράν αμφιβάλλουν ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα.

Κανένας άλλος αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα του Ιράν.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τις γυναίκες.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, ανανέωσε αυτό το κάλεσμα την Κυριακή.

Η κυβέρνηση του Ιράν «δεν πρέπει» να καθίσει σε ένα σώμα «υπεύθυνο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών», έγραψε στο Twitter, ζητώντας να «απομακρυνθεί».

Μια δημόσια αναφορά που ζητούσε την απομάκρυνση του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τις γυναίκες είχε λάβει περισσότερες από 165.000 υπογραφές τη Δευτέρα.

Η ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ιράν από αυτή την επιτροπή πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι απώθησε το Ιράν έξω «με τη βοήθεια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», μια κίνηση «παράνομη» και «πολιτικά υποκινούμενη».

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Χερσώνα

otavoice

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη

otavoice

Έρχεται “πολικό ποτάμι” με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

otavoice

Η Ελλάδα τέταρτη σε καταστροφικές πλημμύρες στην Αν. Μεσόγειο τα τελευταία 140 χρόνια

otavoice

Αφγανιστάν: 166 έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κύματος ψύχους

otavoice

Νετανιάχου: «Η απάντηση στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ θα είναι ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας»

otavoice