OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπάιντεν: Πρόσκληση σε Λούλα για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα περιμένει να αναλάβει την εξουσία προτού ταξιδέψει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έκανε γνωστό χθες Δευτέρα σύμβουλος του ιστορικού ηγέτη της βραζιλιάνικης αριστεράς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λούλα και το περιβάλλον του άφηναν να εννοηθεί πως το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει ήδη πριν από την ορκωμοσία του, την 1η Ιανουαρίου.

Χθες ο επόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου κράτους της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε στην Μπραζίλια με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος τού επέδωσε επίσημη πρόσκληση να πάει στις ΗΠΑ, ανέφερε δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λούλα, 77 ετών, εξελέγη για τρίτη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας νικώντας την 30ή Οκτωβρίου τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, μέγα σύμμαχο του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο νίκησε ο κ. Μπάιντεν δύο χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Σέλσου Αμορίμ, σύμβουλο του Λούλα και υπουργό Εξωτερικών στις δύο προηγούμενες θητείες του άλλοτε συνδικαλιστή στην προεδρία (2003-2010), ο κ. Σάλιβαν είπε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν διατεθειμένος να υποδεχθεί τον Λούλα ήδη «προτού αναλάβει τα καθήκοντά του», κάτι που «εκτίμησε πολύ» ο εκλεγμένος πρόεδρος, προσθέτοντας πάντως πως λόγω του πιεσμένου χρονοδιαγράμματός του η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα γίνει «στις αρχές της χρονιάς» (σ.σ. το 2023). Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται κάποια αναφορά στην ημερομηνία της συνάντησης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα βαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις χώρες μας», τόνισε ο Λούλα μέσω Twitter μετά τη συνάντηση του με τον κ. Σάλιβαν, τον οποίο συνόδευαν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αρμόδια για το δυτικό ημισφαίριο (Χουάν Γκονσάλες, Ρικάρδο Σούνιγα).

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice