OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Παρέμβαση της ΠτΔ για τις υποκλοπές ζητούν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις

Την παρέμβαση της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητούν με επιστολή τους οι δημοσιογραφικές Ενώσεις.

Όπως τονίζουν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, «οι πληροφορίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών αλλά και δημοσιογράφων, έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών και απειλούν την ίδια τη Δημοκρατία». Επίσης ζητούν την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης «για να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας τους».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής των Δημοσιογραφικών Ενώσεων προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Προς την Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Ενταύθα Εξοχοτάτη Πρόεδρε,

Οι πληροφορίες περί παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών αλλά και δημοσιογράφων, έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών και απειλούν την ίδια τη Δημοκρατία.

Άμεση προτεραιότητα η ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης

Η Ομοσπονδία και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις, έχοντας ως καταστατικό τους σκοπό την προάσπιση της ελευθεροτυπίας από κάθε επιβουλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση των πολιτών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την δημοσίευση και αναμετάδοση όλων των ειδήσεων, σας εκφράζουν τον προβληματισμό αλλά και την έντονη ανησυχία τους για την αναφορά και δημοσιογράφων σε λίστες προσώπων των οποίων υποκλέπτονται οι επικοινωνίες.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών Σας ζητούν, με τον θεσμικό Σας ρόλο και το προσωπικό Σας κύρος, να παρέμβετε, προκειμένου όλοι οι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι η ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των όποιων ευθυνών πρέπει να καταστούν άμεση προτεραιότητα, για να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας τους.

Εξοχοτάτη Πρόεδρε, δεν μπορούμε, να επιτρέψουμε να τελούν οι δημοσιογράφοι και κατ’ επέκταση η Ενημέρωση, σε ομηρία φημών και σκοτεινών πρακτικών. Με την προσδοκία ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ».

Απαντήσεις τώρα για τις παρακολουθήσεις ζητούν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις

Απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητούν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τα όσα αποκαλύπτονται περί παρακολούθησης θεσμικών παραγόντων, δημοσιογράφων και πολιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «DOCUMENTO» και άλλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ εφημερίδων και ιστοσελίδων («ΒΗΜΑ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΤΑ ΝΕΑ», “insidestory.gr” κ.α.) για λίστα θεσμικών παραγόντων, δημοσιογράφων και πολιτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν πέσει θύματα υποκλοπής των επικοινωνιών τους.

Έντονη ανησυχία γιατί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η λίστα φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς.

Έντονη ανησυχία γιατί βλέπουμε ότι η Δικαιοσύνη, μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες του συναδέλφου Θ. Κουκάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και την πιο πρόσφατη του συναδέλφου Τ. Τέλλογλου, αντί να κινηθεί με ταχύτητα, δεν έχει καλέσει καν για κατάθεση εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Έντονη ανησυχία γιατί η κυβέρνηση αρνείται, μέχρι στιγμής, να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να αναλάβει οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των υπαιτίων αλλά και στη θεσμική θωράκιση της χώρας.

Έντονη ανησυχία γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να είναι όμηροι φημών και σκοτεινών πρακτικών, ούτε να καθίστανται εν δυνάμει στόχοι παρακολουθήσεων.

Καλούμε τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, να αναλάβουν άμεσα το θεσμικό βάρος που τους αναλογεί, στην ταχεία διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Η ΕΣΗΕΑ επικοινώνησε με όλους τους συναδέλφους που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, δηλώνοντάς τους ότι προτίθεται να στηρίξει, με όλα τα μέσα, τον αγώνα τους για τη διακρίβωση της αλήθειας και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και νομιμότητας και παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Επίσης, εντός της ημέρας, τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών θα απευθύνουν επιστολή, για το θέμα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου. Τέλος, θα αποσταλεί επιστολή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Τμήμα Citizen Lab, προκειμένου να ζητηθεί η τεχνογνωσία για την προστασία των επικοινωνιών των δημοσιογράφων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜ-Θ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ)»

Σχετικά Άρθρα

Παπαζάχος: “Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στην Ελλάδα σεισμό σαν της Τουρκίας”

otavoice

Σφοδρές χιονοπτώσεις στην Μαγνησία- Σε κλοιό χιονιά Βόλος και Πήλιο

otavoice

Η σφοδρή χιονόπτωση “γονατίζει” την Βόρεια Εύβοια

otavoice

ΗΠΑ: Έγκριση για την πώληση πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία

otavoice

Η Γαλλία στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και άλλους 83 διασώστες στην Τουρκία

otavoice

«Πράσινο φως» από Μενέντεζ για την πώληση F-35 στην Ελλάδα – Τα επόμενα βήματα

otavoice