OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Δανία: Με αγωνία διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

Στη Δανία διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές με γερή δόση σασπένς, που κρίνουν εάν θα μπορέσει να παραμείνει στον θώκο της η σοσιαλδημοκράτισσα απερχόμενη πρωθυπουργός Μέτε Φρέντεριξεν ή εάν θα ηττηθεί από τη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς και το κατά πόσον μπορεί να βασιστεί σ’ έναν κεντρώο outsider.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 και θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (σ.σ. τοπικές ώρες· από τις 09:00 ως τις 21:00 ώρες Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περί τις 21:30 (22:30) έπειτα από αυτή την ψηφοφορία, που προκάλεσε η «κρίση των μινκ», που διαρκεί για πάνω από έναν χρόνο.

Κόμμα που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας απείλησε να τη ρίξει εάν δεν προκηρύσσονταν εκλογές για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μετά την απόφαση, η οποία κρίθηκε κατόπιν παράνομη, να σφαγιαστεί τεράστιος αριθμός μινκ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μεταδοθεί από αυτά παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις πιστώνουν στη συμμαχία κεντροαριστεράς και αριστεράς, ή «κόκκινο μπλοκ», υπό την κυρία Φρέντεριξεν, από 47,1 ως 49,1% των ψήφων, έναντι 40,9 ως 43,6% για τους «μπλε», άτυπη συμπαράταξη φιλελεύθερων και συντηρητικών κομμάτων με τρεις λαϊκιστικούς σχηματισμούς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καμιά από τις συμμαχίες αυτές δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τους Μετριοπαθείς, κεντρώο κόμμα που ίδρυσε φέτος ο πρώην ηγέτης των φιλελεύθερων Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δις πρωθυπουργός στο παρελθόν, και οι δημοσκοπήσεις το πιστώνουν ως και το 10% των προθέσεων ψήφου.

«Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία, κάτι που μοιάζει να προδιαγράφεται, οι Μετριοπαθείς θα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να σχηματιστεί κυβέρνηση», συνοψίζει ο Ρούνε Στουμπάγκερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Όρχους.

Τα δύο στρατόπεδα ενέτειναν τις εκκλήσεις στους υποστηρικτές τους να κινητοποιηθούν.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός επανέλαβε την ιδέα να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας ανάμεσα στην κεντροαριστερά και τη δεξιά με επικεφαλής την ίδια, ενώ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας για να ικανοποιηθούν οι Μετριοπαθείς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων καλεί τον κ. Λόκε Ράσμουσεν να επιστρέψει στο παλιό του κόμμα.

«Αν θέλετε (να κάνετε πραγματικότητα) αυτά που ονειρεύεστε, κι αυτά που είχαν καλλιεργηθεί στον παλιό κοινό μας κήπο, γυρίστε σπίτι», είπε ο Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν κατά τη διάρκεια ενός από τα τελευταία τηλεοπτικά ντιμπέιτ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

AP: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού

otavoice

Γερμανία: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Σύλληψη στελέχους του ακροδεξιού AFD

otavoice

Υποτροφίες σε Έλληνες από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ιαπωνία

otavoice

Ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα

otavoice

Ην. Βασίλειο- νομοσχέδιο για απελάσεις: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη

otavoice

ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

otavoice