OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Άρχισαν και επισήμως οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Άρχισαν και επισήμως σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της  Κρήτης  για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Αυτή τη στιγμή απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα υδρόφωνα, με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές» σημείωσε.

«Aπό τη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες. Σήμερα ή αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν να στέλνουν κύματα υποηχητικά που θα λαμβάνουν αυτά τα υδρόφωνα που κρέμονται από πίσω με τα καλώδια- πίσω από τα πλοία που κάνουν τις σεισμικές έρευνες ώστε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε δεδομένα. Άρα έχουμε προχωρήσει και αυτό.  Αυτό  δεν έγινε προχθές, υπήρχε μια προετοιμασία μηνών να ληφθούν οι ανάλογες περιβαλλοντικές άδειες. Δηλαδή να υπάρξει ενοικίαση του πλοίου, του  κατάλληλου πλοίου για να κάνει τις έρευνες και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος ώστε όλα να γίνουν με το καλύτερο πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και πιο  αποτελεσματικό ως προς τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να λάβουμε».

Σκρέκας: «Το κοίτασμα που ερευνούμε ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της ΝΑ Ευρώπης»

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το κοίτασμα που ερευνάται. «Το τι θα βρούμε εκεί, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς αυτή τη χρονική στιγμή. Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω επισφαλείς εκτιμήσεις που τελικά θα τις κάνουμε, όταν γίνει η  δοκιμαστική γεώτρηση» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  να υπάρχουν ποσότητες αξιοποιήσιμες  φυσικού αερίου  και γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες που έχουν λάβει την άδεια να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες θα ξοδέψουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ώρα που τελικά θα διαπιστώσουν εάν πραγματικά τελικά υπάρχει κάτι στο υπέδαφος  ώστε να το εξελίξουν και αυτό να είναι αξιοποιήσιμο και να το αξιοποιήσουν».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της  εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων ελπίζει ότι θα βρει αξιοποιήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και εκτίμησε ότι θα είναι ένα από τα τελευταία κοιτάσματα που έχει βιομηχανία.

«Μετά τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ τα οποία θα επεκταθούν και  τα επόμενα χρόνια εκεί, υπάρχουν επιβεβαιωμένα και επιπλέον κοιτάσματα φυσικού αερίου.  Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε  ότι υπάρχει νοτιοδυτικά  της Κρήτης και της Πελοποννήσου  ίσως είναι η τελευταία  ελπίδα που έχει  η εξορυκτική βιομηχανία  για να βρει ένα μεγάλο κοίτασμα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και τη δική μας περιοχή. Άρα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, θα προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις .Βεβαίως μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε ένα επίπεδο  εκτιμήσεων και επιστημονικών θεωριών».

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice