OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η αγορά σιτηρών προετοιμάζεται για άλμα τιμών μετά το “κλείσιμο” του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού αναμένεται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, καθώς η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο τις ουκρανικές εξαγωγές, δήλωσαν αναλυτές.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο, ως απάντηση στην, όπως αποκάλεσε, μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στον στόλο της στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

Το Κίεβο είπε ότι η Ρωσία δικαιολογεί μια προετοιμασμένη έξοδο από τη συμφωνία, ενώ η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι οπλίζει τρόφιμα.

Οι αγορές σιταριού ήταν πολύ ευαίσθητες στις εξελίξεις της οκτώ μηνών εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς και οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο.

Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής καλαμποκιού.

Η δημιουργία του διαδρόμου, που επέτρεψε να αποσταλούν πάνω από 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και εμπορευμάτων ελαιούχων σπόρων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών σιτηρών και τον περιορισμό των παγκόσμιων τιμών αφού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτή η σχετική ηρεμία είναι πιθανό να τελειώσει όταν το σιτάρι Σικάγο και Παρίσι, τα δύο πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στον κόσμο, ξεκινήσουν την εβδομάδα διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας είναι σίγουρα ανοδική για τις τιμές και η αρχή της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να δει τις τιμές να ανεβαίνουν, απλώς και μόνο επειδή θα βγουν λιγότερα σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο Arthur Portier της εταιρείας συμβούλων Agritel.

Η ξηρασία στην Αργεντινή και οι καταρρακτώδεις βροχές στην ανατολική Αυστραλία έχουν προσθέσει τις ανησυχίες για την προσφορά, καθώς εγείρουν αμφιβολίες για τις επερχόμενες συγκομιδές στους εξαγωγείς σιταριού στο νότιο ημισφαίριο.

Ταυτόχρονα, οι γρήγορες αποστολές στις αρχές της σεζόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνουν ότι το πλεόνασμα εκεί έχει μειωθεί.

«Το πρόβλημα είναι ότι μεταξύ άλλων μεγάλων εξαγωγικών χωρών, η προσφορά σιταριού μειώνεται», είπε ο Portier.

Η αναστολή του διαδρόμου θα μπορούσε να προκαλέσει βιασύνη αγορών στο Σικάγο, όπου τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν καθαρή αρνητική θέση.

Ο Όμιλος CME εφαρμόζει ημερήσια όρια στις κινήσεις των τιμών, με το τρέχον ανώτατο όριο των 0,70 $ στο συμβόλαιό του για το σιτάρι στο Σικάγο να συνεπάγεται μέγιστη δυνατή άνοδο 8,4% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής των 8,29-1/4 $ το μπουσέλ.

Ο Carlos Mera, επικεφαλής της έρευνας αγορών γεωργικών εμπορευμάτων στη Rabobank, είπε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ενδέχεται να αυξηθούν κατά 5% έως 10%, αλλά η αντίδραση θα μπορούσε να εξασθενίσει, καθώς η έξοδος της Μόσχας από τη συμφωνία ήταν εν μέρει αναμενόμενη, ενώ οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν αυξηθεί.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν επίσης εάν η συμφωνία για τον διάδρομο μπορεί να διασωθεί, καθώς ο ΟΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Ελλείψει του διαδρόμου, ορισμένοι έμποροι και αναλυτές λένε ότι η Ρωσία δεν έχει επιπλέον ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης για να καλύψει το κενό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επίμονα υψηλές τιμές.

Με πληροφορίες από reuters

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice