OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Thessaloniki Helexpo Forum Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ OTAVOICE

Την ευχή του η Γαλλία να είναι σύντομα Τιμώμενη Χώρα στη ΔΕΘ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, και συγκεκριμένα της θεματικής «Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία», η οποία συνδιοργανώνεται με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Laurent Thuillier, ευχαρίστησε τη ΔΕΘ-Helexpo για την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο φόρουμ, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Επίσης, εξήγησε πως το Επιμελητήριο παρακολουθεί στενά τα θέματα της άμυνας και του διαστήματος.

Με τη σειρά του ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. François de Ricolfis, χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα που ανθίσταται στην κρίση, με την ανάπτυξή της να είναι πλέον θετική. Τόνισε δε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. «Δεν έχουμε παρά να ενισχύσουμε τις καλές μας σχέσεις» σημείωσε, αναφερόμενος παράλληλα στη σημασία τόσο της άμυνας όσο και των βιώσιμων πόλεων. 

Ανοίγοντας το πρώτο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Η διαστημική και αμυντική βιομηχανία/Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας», ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, αντιναύαρχος ε.α., κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες συμβάσεις που υπογράφηκαν για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra, αλλά και στην επόμενη μέρα της συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες. «Με το που ξεκίνησε η διαδικασία προσκαλέσαμε τους φίλους Γάλλους να βρουν συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ώστε να συμμετέχουν στην κατασκευή στην πλοίων και στην εν συνεχεία υποστήριξη» τόνισε, σημειώνοντας πως όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει πρόοδος, αλλά και περιθώρια για ακόμα καλύτερη συνεργασία. 

Τη διευκρίνιση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» σε όλες τις αμυντικές δαπάνες εκτός της αγοράς των επιπλέον 6 Rafale, καθώς διαφώνησε με τη διαδικασία έκανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αντιστράτηγος ε.α., κ. Χρήστος Πουλιανίτης. Τόνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ στοχευμένων αγορών, απαιτεί διαφάνεια, ενώ θέλει το απαιτούμενο υποκατασκευαστικό έργο.

Τη συνεργασία της Naval Group με τις ελληνικές αρχές και την ελληνική βιομηχανία για πάνω από 20 χρόνια υπογράμμισε ο εμπορικός διευθυντής του ομίλου για την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, κ. Laurent Mourre, τονίζοντας πως οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν ξεκινούν με τη μεγάλη σύμβαση του περασμένου Μαρτίου. Σημείωσε όμως πως αυτή η συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς εγγράφεται στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο στρατηγικό και πολιτικό. Μάλιστα, ανέφερε πως μαζί με τη Γαλλία και η Ελλάδα θα βρίσκεται στο top της τεχνολογίας που αφορά τις φρεγάτες παγκοσμίως.

Παρούσα εδώ και 45 χρόνια είναι η Thales στην Ελλάδα τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και σε άλλους τομείς, όπως οι επίγειες μεταφορές –και μελλοντικά ελπίζει και στο διάστημα- όπως τόνισε ο CEO της Thales Hellas, κ. Patrick Defranoux. Ανέφερε μάλιστα πως η εταιρεία παρέμεινε στη χώρα και στα χρόνια της κρίσης και απασχολεί σήμερα περίπου 50 άτομα, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες και συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις, ενώ ανέπτυξε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές της και συνεισφέρει στην επίτευξη στρατηγικών στόχων της Ελλάδας και στην άμυνα και σε άλλους τομείς.

«Το διάστημα είναι άμυνα και η άμυνα είναι διάστημα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Δρ Αθανάσιος Πότσης, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική για την ασφάλεια μιας χώρας είναι η πρόσβαση σε διαστημικές τεχνολογίες και υπηρεσίες. Εξήγησε μάλιστα πως για τη χώρα μας το διάστημα σχετίζεται με την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ανέφερε πως 45 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εξαιρετικές στη δουλειά τους, με επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου, έχουν δημιουργήσει ένα trademark διαστημικής τεχνολογίας made in Greece. 

Τη μεγάλη δυναμική και τις σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές τεχνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην αμυντική βιομηχανία υπογράμμισε από την πλευρά του το μέλος δ.σ. του ομίλου ΣΤΕΛΜΑ, κ. Χρήστος Μαμαντζής. Η παρουσία της θεσσαλονικιώτικης ΣΤΕΛΜΑ στη γαλλική αγορά μετρά 17 χρόνια. Μάλιστα, έχει υπογράψει συμφωνία πλαίσιο με τη Naval Group, που δεν περιλαμβάνει μόνο την ενδεχόμενη συμμετοχή της στην ναυπήγηση των ελληνικών φρεγατών, αλλά και την εν γένει παρουσία της σε όλα τα ναυπηγεία της στη Γαλλία. Μεταξύ των προοπτικών για το εγγύς μέλλον είναι και η προοπτική συμμετοχής της στις εργασίες συντήρησης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaul. 

Στις πολλαπλές δράσεις της Prisma Electronics αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από την Αλεξανδρούπολη, κ. Χρήστος Γιορδαμλής, τονίζοντας πως στα χρόνια της κρίσης στράφηκε σε έργα ακόμα υψηλότερης εξειδίκευσης, συνεργάζεται με το CERN, ενώ έχει εμπλακεί και σε έργα διαστήματος. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή της με την European Space Agency και μια ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα φιλόδοξο έργο για την καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται μέσα στους δορυφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ OTAVOICE

Η ΕΡΓΟΣΕ μεταφύτευσε υπεραιωνόβια ελιά στην «καρδιά» της ΔΕΘ

Με νέα ταυτότητα το ΚΘΒΕ στην 86η ΔΕΘ

ΔΕΘ-Αργυρού: «Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις, για ν’ αποτελέσει την ευχάριστη εξαγωγική έκπληξη της Ευρώπης»

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πόλος έλξης οι συναυλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις της 86ης ΔΕΘ

ΔΕΘ: Συζητήσεις για νέα πτήση Ντουμπάϊ – Θεσσαλονίκη – Νέα Υόρκη

Στο περίπτερο των ΗΑΕ στη ΔΕΘ ο ΥΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

ΔΕΘ: Στην ψηφιακή εποχή περνά η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

86η ΔΕΘ: Αυθεντικά αντικείμενα της προσφυγιάς, στο «Επετειακό Αφιέρωμα 1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης»

Πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, εργατικών σωματείων και φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Πορεία του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την ομιλία Μητσοτάκη

86η ΔΕΘ: Προσομοιωτές Rafale και ομοιώματα Belharra στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η 86η ΔΕΘ – ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ OTAVOICE

Σχοινάς στηη 86η ΔΕΘ: “Επενδυτικός προορισμός και κόμβος γνώσης η Θεσσαλονίκη”

ΔΕΘ: Ημερίδα του ΕΚΔΔΑ Κυριακή (11/9) : “Επιλογή και Εκπαίδευση Επιτελικών Στελεχών του Δημόσιου Τομέα”

Βορίδης στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη: “Η ενεργειακή κρίση δεν είναι οικονομικό πρόβλημα αλλά πόλεμος”

ΔΕΘ: Με 250 συνοριοφύλακες και αναβαθμισμένο σύστημα επιτήρησης ενισχύεται ο Έβρος

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη ΔΕΘ

86η ΔΕΘ: Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ επικεφαλής της αποστολής της χώρας

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη διοίκηση ΔΕΘ-Helexpo στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η ΔΕΘ – Αυτό είναι το πρόγραμμα των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

86η ΔΕΘ: Έρχεται μια από τις καλύτερες διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας – Χορηγός επικοινωνίας OTAVOICE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 13ης Δεκεμβρίου θα κριθεί το θέμα του πλαφόν

otavoice

Θανατηφόρα ασθένεια “θερίζει” υπεραιωνόβια πλατάνια, κατά μήκος του Σπερχειού

otavoice

Η Τζόρτζια Μελόνι «συγκρούεται» με τον Τύπο, ενώ κερδίζει τους Ιταλούς

otavoice

Ιταλία-Ίσκια: Αγνοούνται 11 άτομα, 1 νεκρή- Σε έκτακτη ανάγκη η περιοχή

otavoice

Ξιφασκία: «Χάλκινη» η Γκουντούρα στο Στρασβούργο

otavoice

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Καταβιά Ρόδου

otavoice