OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: Ζητεί όπλα για να συνεχίσει την επέλαση

Όπλα για να συνεχίσει την επέλαση και την απελευθέρωση όλων των εδαφών της από τους Ρώσους εισβολείς ζητεί η Ουκρανία, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι απαντά με μαζικά πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως μαίνεται και ο πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι στόχο της είναι να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της, εκμεταλλευόμενη τη ορμή από την ταχεία αντεπίθεση στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, με τη Μόσχα μα γνωρίζει τη χειρότερη ήττα της από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της στα ουκρανικά εδάφη. Παρά την εντυπωσιακή αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Η ουκρανή υφυπουργός είπε ακόμα πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας σημειώνουν πρόοδο επειδή τα κίνητρά τους είναι υψηλά και η επιχείρησή τους είναι καλά σχεδιασμένη.
«Ο στόχος είναι να απελευθερώσουν την περιφέρεια του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και πέραν αυτής -όλα τα εδάφη που κατέχει η Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε η Μαλιάρ καθ’ οδόν προς την Μπαλακλίια, έναν κρίσιμης σημασίας κόμβο στρατιωτικού ανεφοδιασμού που ανακατελήφθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τις ουκρανικές δυνάμεις και βρίσκεται σε απόσταση 74 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Καθώς η προέλαση των Ουκρανών συνεχίζεται ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του δήλωσε πως η Δύση πρέπει να επιταχύνει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να «ενισχύσουν τη συνεργασία για να νικήσουμε την ρωσική τρομοκρατία».
Πάντως σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν ανέφεραν νέες προόδους, λέγοντας πως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τμήματα της περιφέρειας του Χαρκόβου, τα οποία ανακαταλήφθηκαν από την Ουκρανία, και επιτίθενται νοτιότερα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, την οποία προσπαθεί να καταλάβει η Μόσχα. Οι Ουκρανοί απέκρουσαν τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε πως οι δυνάμεις του απωθούν ουκρανικές επιθέσεις και πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο ουκρανός κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας του Λουγκάνσκ, την οποία έχει καταλάβει η Μόσχα, δήλωσε πως μια μεγάλη ουκρανική επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα εκεί. Το πρακτορείο Ρόιτερς υπογράμμισε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία των μαχών.

Ρωσικά πλήγματα

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα πως πραγματοποιεί «μαζικά πλήγματα» εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, ενώ το Κρεμλίνο κατηγόρησε από την πλευρά του το Κίεβο ότι βασανίζει και κακομεταχειρίζεται αμάχους στις ζώνες που ανακατέλαβε τις τελευταίες ημέρες. Η δήλωση αυτή είναι απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση των Ουκρανών ότι βρήκαν πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «βασανιστήρια» και βιαιοπραγίες σε βάρος των κατοίκων στις ζώνες που ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες από το ρωσικό στρατό. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν πολυάριθμες τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής του Χαρκόβου, άνθρωποι βασανίζονται, υφίστανται κακομεταχείριση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Είναι εξοργιστικό».
«Οι αεροπορικές ρωσικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα εναντίον των μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις ζώνες των επιχειρήσεων», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο έκανε λόγο κυρίως για βομβαρδισμούς κοντά στις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κονσταντινίβκα και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, στις περιφέρεις Μικολάιβ και Ζαπορίζια στο προς νότον, καθώς και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.

Η επιστράτευση

Ο Πεσκόφ πάντως είπε ακόμη ότι δεν γίνεται καμιά συζήτηση για γενική επιστράτευση ώστε να ενισχυθεί η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για τις εκκλήσεις περί επιστράτευσης που απηύθυνε Ρώσος βουλευτής, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή όχι, δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό».
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται στο Ίντερνετ κατά της ηγεσίας της χώρας από εθνικιστές σχολιαστές που ζητούν να κηρυχθεί γενική επιστράτευση, ο Πεσκόφ δήλωσε πως πρόκειται για ένα παράδειγμα «πλουραλισμού» και πως οι Ρώσοι ως σύνολο συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι Ρώσοι υποστηρίζουν τον πρόεδρο και αυτό επιβεβαιώνεται από τη διάθεση του λαού … Ο λαός είναι ενωμένος γύρω από τις αποφάσεις του αρχηγού του κράτους», δήλωσε.

«Όσο για άλλες απόψεις, επικριτικές απόψεις, όσο παραμένουν εντός του νόμου, αυτό είναι πλουραλισμός, όμως η γραμμή είναι πολύ, πολύ λεπτή, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός εδώ», πρόσθεσε.  Στρατιωτικοί σχολιαστές, που συνήθως υποστηρίζουν την εισβολή, αντέδρασαν με οργή όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εγκαταλείπει το Χάρκοβο για να οργανώσει «ανασύνταξη» των δυνάμεών του μετά την αντεπίθεση-αστραπή της περασμένης εβδομάδας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μόνο μια γενική επιστράτευση μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία -Πλημμύρισαν δρόμοι στη Θεσσαλία

otavoice