OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μεξικό: «Καταραμένη» η 19η Σεπτεμβρίου – Τρεις ισχυροί σεισμοί στην ίδια ημερομηνία

Η χτεσινή δόνηση των 7,4 Ρίχτερ συνέπεσε με την «καταραμένη» επέτειο των φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 

Ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 Ρίχτερ, συγκλόνισε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδος) την πολιτεία Μιτσοακάν στο κεντρικό Μεξικό.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του Μεξικό, η δονηση είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, το επίκεντρό του εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ακουίγια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 15 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν έχει συμβεί τίποτα σοβαρό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές υλικές ζημιές στην πόλη από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Η «καταραμένη» επέτειος των σεισμών

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ο ισχυρός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ συνέβη ακριβώς την ίδια μέρα (19 Σεπτεμβρίου) με την «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

Περίπου 5.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου 1985 (8,1 Ρίχτερ) και περισσότεροι από 350 νεκροί ήταν ο απολογισμός του σεισμού της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 (7,1 Ρίχτερ) στο Μεξικό.

Ο Σεπτέμβριος, γενικότερα, είναι ένας μήνας που έχουν σημειωθεί και άλλοι φοβεροί σεισμοί στο Μεξικό. Σε μια ακόμη σύμπτωση, μεγάλες σεισμικές δονήσεις έχουν συμβεί και στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 (8,2 Ρίχτερ) και στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 (7,1 Ρίχτερ).

Όπως ήταν φυσικό, οι απίστευτες αυτές συμπτώσεις έγιναν αντικείμενο memes και αστεϊσμών στο διαδίκτυο.

Πρόσφατη μελέτη πανεπιστημιακών υπέδειξε πως 3 στους 10 ανθρώπους που έζησαν τον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 αντιμετωπίζουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Ο γεωφυσικός Κάρλος Βαλδές θεωρεί πάντως δεισιδαιμονία την ιδέα πως η 19η Σεπτεμβρίου είναι «καταραμένη» στο μεξικανικό ημερολόγιο: χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της χθεσινής σεισμικής δόνησης απλή σύμπτωση. Έκρινε πως οι αστεϊσμοί στο διαδίκτυο ήταν απαραίτητο τονωτικό.

Σχετικά Άρθρα

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας

otavoice

Ιράκ: Ένας νεκρός από έκρηξη σε στρατιωτική βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

otavoice

ΥΠΕΞ Ιράν για το πλήγμα στην Ισφαχάν – «Έμοιαζαν με παιχνίδια, όχι με drones»

otavoice

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice