OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κορoνοϊός: Μέχρι που μπορεί να φτάσει η εξέλιξη του ιού το χειμώνα

Για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού και ειδικά για το πληθυσμό του βορείου ημισφαιρίου τα πράγματα θα είναι χειρότερα και γι’ αυτό το λόγο   οι επιστήμονες προειδοποιούν εξίσου τις ανήσυχες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμάζονται για περισσότερα κύματα του ιού.

Μόνο στις ΗΠΑ, πιθανόν να καταγράφονται έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτόν τον χειμώνα, λέει στο Reuters ο Κρις Μάρεϊ, ο επικεφαλής του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας.

Αυτό ισοδυναμεί με τον διπλάσιο σημερινό ημερήσιο απολογισμό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από νέα κύματα της πανδημίας καθώς οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο μέσα σε εσωτερικούς χώρους κατά τους ψυχρότερους μήνες -αυτή τη φορά μάλιστα σχεδόν παντού χωρίς μάσκα και χωρίς να ισχύουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.covid

Ωστόσο, παρότι τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν κατά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να καταγράψουν άνοδο με την ίδια ένταση, προβλέπουν οι επιστήμονες, κάτι στο οποίο συμβάλλουν οι εμβολιασμοί και οι αναμνηστικές δόσεις, οι προηγούμενες μολύνσεις, οι ηπιότερες παραλλαγές και η διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID.

“Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό και δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας”, επισημαίνει ο Μάρεϊ.

Οι προβλέψεις αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για το πότε θα εξέλθουν οι χώρες από το στάδιο της έκτακτης κατάστασης λόγω COVID και πότε θα φθάσουν σε ένα στάδιο όπου η νόσος θα είναι ενδημική και οι κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού θα καταγράφουν μικρότερης κλίμακας ξεσπάσματα, πιθανόν σε εποχική βάση.

Πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι η μετάβαση αυτή θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022, αλλά η έλευση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού διέψευσε τις προβλέψεις τους.

“Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι ‘τελείωσε η πανδημία;’ “, λέει ο Άνταμ Κουτσάρσκι, ένας επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι βλέπουν τον κορονοϊό να εξελίσσεται σε μια ενδημική απειλή, η οποία θα εξακολουθεί να προκαλεί ένα μεγάλο βάρος νόσησης.covid_xe

“Κάποτε μου είπε κάποιος ότι ο ορισμός του ενδημικού είναι ότι η ζωή γίνεται λίγο χειρότερη”, σημειώνει ο ίδιος. Το ερώτημα παραμένει αν θα εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή που θα ξεπεράσει σε βαρύτητα τις επικρατούσες σήμερα παραλλαγές της Όμικρον.

Αν αυτή η παραλλαγή θα προκαλεί επίσης σοβαρότερη νόσηση και θα διαφεύγει ευκολότερα της ανοσίας, αυτό θα είναι το “χειρότερο δυνατό σενάριο”, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του παραρτήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Όλα τα σενάρια (με νέες παραλλαγές) υποδηλώνουν το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κύματος στο μέλλον, εξίσου σοβαρού ή χειρότερου σε σχέση με τα κύματα της επιδημίας του 2020/2021”, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου.

Σχετικά Άρθρα

Η κυπριακή ΑΟΖ ο δεύτερος σταθμός του Αμπντουλχαμίτ Χαν

otavoice

Φυσικό αέριο: Ο εφιάλτης των ελλείψεων αναγκάζει την Ευρώπη σε εξοικονόμηση ενέργειας

otavoice

Φωτιά στα Οινόφυτα

otavoice

Θάσος: Υπό έλεγχο η φωτιά μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση του Σαββάτου

otavoice

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό κατάστημα πούλησε παπούτσια 2,8 εκ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις

otavoice

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας – Πότε θα “χτυπήσει” την Αθήνα

otavoice