OTA VOICE
Video Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αττίλας 2: Το τελευταίο κεφάλαιο της Κυπριακής Τραγωδίας και η διχοτόμηση της Μεγαλονήσου

Από τον Αύγουστο του 1974, πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το 70% του οικονομικού δυναμικού περιήλθε υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα

Ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου 1974. 26 ημέρες μετά την πρώτη φάση της εισβολής, οι Αττίλες βάζουν μπροστά το σχέδιο με το οποίο σκόπευαν να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έγκλημα τους στο νησί. Και τα κατάφεραν μέσα σε δυόμισι μόλις μέρες.

Διαπραγματεύσεις – φιάσκο

Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στο νησί άρχισε μία ώρα μετά την αποτυχημένη κατάληξη της δεύτερης Διάσκεψης στην Γενεύη, οι εργασίες της οποίας είχαν αρχίσει στις 10 Αυγούστου.

Ο Ντενκτάς είχε προτείνει τότε στον Κληρίδη τη συγκρότηση μιας ομοσπονδίας αποτελούμενης από δύο κρατίδια. Η τουρκική πλευρά, δια του τότε υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, είχε προτείνει τη συγκρότηση δύο αυτόνομων περιοχών (καντόνια). Και στις δύο περιπτώσεις οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% του νησιού.

Τις προτάσεις απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά για δύο λόγους. Αφενός θεωρούσε πως επρόκειτο για μη βιώσιμη και λειτουργική λύση και αφετέρου πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επισφράγισμα των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή. Αντιπροτείνει θεσμική συμφωνία για τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, οι οποίες θα ασκούν κάποιες εξουσίες στις δικές τους ζώνες.

Ο Γκιουνές επικοινωνεί με τον Πρωθυπουργό Ετζεβίτ ενημερώνοντας τον ότι «η Αϊσέ μπορεί να… ξαναπάει διακοπές».

Τύμπανα πολέμου

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι Τούρκοι είχαν καταβάλει το 8% του νησιού. Στο μεσοδιάστημα ενισχύουν με στρατιώτες και μέσα την επιθετική ισχύ τους. Στις 4.35 τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν ταυτόχρονη επίθεση σε πολλά μέτωπα.

Κινούνται προς την ανατολή και καταλαμβάνουν αμέσως την Μεσαορία. Κινούνται δυτικά και παρά την αντίσταση του 11ου Τακτικού Συγκροτήματος καταφέρνουν να καταλάβουν την Μόρφου.

Προχωρούν προς την Λάρνακα και φτάνουν μέχρι τους Τρούλλους. Κινούνται προς την Αμμόχωστο, την οποία είχαν ήδη εγκαταλείψει οι κάτοικοι της. Σταματούν λίγο έξω από την πόλη, για να επιστρέψουν σ’ αυτήν και να την καταβάλουν στις 17 Αυγούστου.

Στην Λευκωσία η Εθνική Φρουρά αντιστέκεται «σώζοντας» τον Άγιο Παύλο.

Σχεδόν τρεις μέρες κράτησαν οι μάχες γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Τουρκικές δυνάμεις περικυκλώνουν το στρατόπεδο και περίπου 300 στρατιώτες δίνουν μάχες σώμα με σώμα.

Το αποτέλεσμα…

Μετά από εκείνον το μαύρο Αύγουστο, η Τουρκία θέτει παρανόμως υπό τον έλεγχο της σχεδόν το 37% των εδαφών του νησιού. Δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι γνώρισαν την προσφυγιά. Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι. Τραυματίες πολέμου. Πληγές που δεν κλείνουν με το πέρασμα των χρόνων.

Σχετικά Άρθρα

Politico: Ο Λευκός Οίκος έχει «βαθιά» ανησυχία για την εκλογή της Meloni

otavoice

Μπάιντεν: Είμαστε «σε επιφυλακή και σε δράση» για τον τυφώνα Ίαν

otavoice

«Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» τα ονόματα των φρεγατών [email protected]

otavoice

Εκρήξεις και διαρροή στον Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα

otavoice

Ενός λεπτού σιγής για την επέτειο εισβολής, στο Αρτσάχ (βίντεο)

otavoice

Ανθυπαστυνόμος πυροβόλησε σεσημασμένο κακοποιό αλλοδαπό, στη φοιτητική εστία Ζωγράφου

otavoice