OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

WSJ: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την εισβολή στην Ουκρανία για παραχωρήσεις από τη Δύση

Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα διεθνώς που υπογραμμίζουν τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος για να εκμεταλλευτεί τις δυσμενείς παγκόσμιες εξελίξεις προκειμένου να αποσπάσει όσες παραχωρήσεις μπορεί από κάθε πλευρά.

Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα έρχεται από τη Wall Street Journal και τον δημοσιογράφο Jared Malsin. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τις παγκόσμιες επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία, με στόχο να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Δύση και τη Μόσχα και να επιτύχει κάποιους από τους πάγιους εγχώριους στόχους του.

Με τον ισχυρισμό πως Σουηδία και Φινλανδία υποστηρίζουν Κούρδους αντάρτες, ο Τούρκος πρόεδρος μπλοκάρει την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ  -όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα – ο Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει πιθανόν και με την βοήθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, διόδους για τα πλοία που μεταφέρουν σιτάρι και τρόφιμα από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή και παρά τις αμερικανικές ενστάσεις, απειλεί να εισβάλλει κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την WSJ και τον δημοσιογράφο Jared Malsin, ο πρόεδρος Ερντογάν εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία συνίσταται στο να εκμεταλλεύεται κρίσεις για να δημιουργήσει πολιτικές ευκαιρίες και να αποσπά παραχωρήσεις τόσο από φίλους όσο και εχθρούς, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τνο ρόλο του στις διεθνείς σχέσεις για να ενδυναμώσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνείς αναλυτές τονίζουν όλο και περισσότερο τη χειριστική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα -αν και πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση εν μέσω μιας περιόδου αστάθειας- ίσως να συνέφερε το ΝΑΤΟ να καταφύγει στη λύση του… διαζυγίου με την Τουρκία.

Πάντως, το δημοσίευμα της WSJ κλείνει με δήλωση του Marc Pierini, πρώην αντιπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία που λέει ενδεικτικά: “Στους κύκλους του ΝΑΤΟ επικρατεί η αντίληψη πως η Τουρκία ναι μεν είναι μαζί μας, αλλά μόνο κατά το ήμισυ”.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice