OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι λευκές Άλπεις πρασινίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Η κλιματική αλλαγή έχει αισθητή επίπτωση στις ‘Αλπεις, ορατή και από το διάστημα, καθώς η υψηλότερη και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οροσειρά γίνεται σταδιακά όλο και πιο πράσινη, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών και από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια.

Η νέα έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, που βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα (Landsat) της περιόδου 1984-2021, αποκαλύπτει ότι η βλάστηση πάνω από το όριο των δέντρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80%. Επίσης μειώνεται σταδιακά η χιονοκάλυψη, αν και μέχρι στιγμής σε μικρότερο βαθμό. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι από ψηλά οι ‘Αλπεις φαίνονται να πρασινίζουν όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λοζάνης και της Βασιλείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, υπολόγισαν ότι η φυτική βιομάζα πάνω από το όριο βλάστησης των δέντρων έχει αυξηθεί κατά 77% κατά τα τελευταία 38 χρόνια. Το φαινόμενο του πρασινίσματος έχει ήδη παρατηρηθεί στην Αρκτική και αρχίζει πια να γίνεται ορατό και σε μεγάλα βουνά όπως οι ‘Αλπεις.

Η άνοδος των θερμοκρασιών συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις και μακρύτερες περιόδους βλάστησης. Από την άλλη, παρά το πρασίνισμα, η βιοποικιλότητα στις ‘Αλπεις υφίσταται αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς σπάνια φυτά σε μεγάλα υψόμετρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από πιο κοινά και πιο ανθεκτικά φυτά που επεκτείνονται από χαμηλότερα υψόμετρα.

Η τήξη των παγετώνων έχει γίνει εδώ και χρόνια ένα σύμβολο της κλιματικής αλλαγής στις ‘Αλπεις, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι το πρασίνισμα της οροσειράς, καθώς τα φυτά επεκτείνονται σε νέες περιοχές και η βλάστηση γίνεται γενικά πυκνότερη και ψηλότερη. “Η κλίμακα της αλλαγής αποδεικνύεται πως είναι απολύτως τεράστια στις ‘Αλπεις”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμπίνε Ρουμπφ, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.

Αντίθετα με τη βλάστηση, η μελέτη βρήκε ότι η χιονοκάλυψη πάνω από τη γραμμή των δέντρων έχει αλλάξει ελαφρά μόνο μεταξύ 1984-2021. Σημαντικές μειώσεις του χιονιού παρατηρούνται μόνο στο 10% των ‘Αλπεων πάνω από το όριο των δέντρων, αν και η τάση θεωρείται ανησυχητική για το μέλλον, με δεδομένο ότι οι ορεινές περιοχές ανεβάζουν θερμοκρασία σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εντείνεται, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ‘Αλπεις από λευκές θα γίνονται όλο και πιο πράσινες, στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου. “Τα πιο πράσινα βουνά ανακλούν λιγότερο ηλιακή φως και συνεπώς οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή, με τη σειρά της, σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης”, σύμφωνα με τη Ρουμπφ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice