OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι Δυτικοί ετοιμάζονται να σκληρύνουν τον τόνο έναντι του Ιράν

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΕ αρχίζει σήμερα να συνεδριάζει στη Βιέννη έχοντας στο πρόγραμμά του δυτικό σχέδιο απόφασης το οποίο επικρίνει και νουθετεί το Ιράν, με φόντο το αδιέξοδο και τις εντάσεις στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το κείμενο αυτό, που έχει καταρτιστεί από τις ΗΠΑ και την Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), αξιώνει η Τεχεράνη να «συνεργαστεί πλήρως» με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Αν υιοθετηθεί από τα 35 κράτη μέλη του ΔΣ, που συνέρχεται στην έδρα του ΔΟΑΕ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και θα συνεδριάζει ως την Παρασκευή, θα πρόκειται για την πρώτη απόφασή του που θα επικρίνει το Ιράν από τον Ιούνιο του 2020, ένδειξη της εντεινόμενης ανυπομονησίας των Δυτικών.

Καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία αθετεί κάθε ημέρα λίγο περισσότερο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, περιορίζοντας τη συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, επιφορτισμένο να πιστοποιεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο ΔΟΑΕ επέκρινε την απουσία «ικανοποιητικών απαντήσεων», «τεχνικά αξιόπιστων» από πλευράς Ιράν για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις στη χώρα.

«Να σταλεί μήνυμα»

Αν και οι δραστηριότητες αυτές διεξήχθησαν πριν από το 2003, «τίποτε δεν συγχωρεί τη συστηματική ανικανότητα του Ιράν να συνεργαστεί με σοβαρό τρόπο στην έρευνα» του ΔΟΑΕ, κρίνει η Κέλσι Ντάβενπορτ, ειδικός της Arms Control Association, η οποία ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το να εγκριθεί «επικριτική απόφαση είναι απαραίτητο για να σταλεί μήνυμα, να επισημανθεί ότι η παρακώλυση αυτή θα έχει συνέπειες», επιχειρηματολογεί.

Από την πλευρά του, το Ιράν υπόσχεται «άμεση» αντίδραση σε οποιαδήποτε «πολιτική» ενέργεια των Δυτικών, προειδοποιώντας εναντίον οποιασδήποτε «μη εποικοδομητικής» πρωτοβουλίας, την ώρα που οι συνομιλίες για να επανέλθουν όλα τα μέρη στην πλήρη τήρηση του ΚΟΣΔ -του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά την επίσημη ονομασία της διεθνούς συμφωνίας του 2015- βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη, ώστε να επιστρέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ, που υπεγράφη προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – αν και η Τεχεράνη αρνείται πως είχε ποτέ τέτοια πρόθεση.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήριζε το ΚΟΣΔ ανεπαρκές, κι επανέφερε μονομερώς σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οδηγώντας το τελευταίο να αρχίσει να αθετεί υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Αν η απόφαση εγκριθεί από το ΔΣ του ΔΟΑΕ, μπορεί να «παρεμβάλει προσκόμματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», προειδοποίησαν η Κίνα και η Ρωσία, κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, μαζί με την Ε3.

Μέσω Twitter, ο ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ κάλεσε να «ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες», αντί να υιοθετηθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα προκαλούσε την Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

“Κόκκινος συναγερμός” αύριο για πυρκαγιές- Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

otavoice

15.839 νέα κρούσματα κορονοϊού- 22 νεκροί και 95 σε ΜΕΘ

otavoice

Μεγάλη φωτιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου (βίντεο)

otavoice

Το Ισραήλ έχει νέο Πρωθυπουργό τον Γιαΐρ Λαπίντ

otavoice

Ινδία: Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από κατολίσθηση σε εργοτάξιο

otavoice

Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν πρότεινε να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται

otavoice