OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα στις 3 Σεπτεμβρίου.

401 π.Χ.:  Ο βασιλιάς των Περσών Αρταξέρξης Β’ νικά τον αδελφό του και διεκδικητή του θρόνου Κύρο στη Μάχη στα Κούναξα. Στο πλευρό του Κύρου παρατάσσεται και σώμα εκ 10.000 ελλήνων μισθοφόρων, οι περίφημοι «Μύριοι», που ύμνησε ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

304: Ιδρύεται το κράτος του Σαν Μαρίνο.

1783: Η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως ανεξάρτητο κράτος. Η συνθήκη τερματισμού του πολέμου της ανεξαρτησίας υπογράφεται στο Παρίσι.

1826: Στο λιμάνι του Ναυπλίου φθάνει το πρώτο ελληνικό πολεμικό πλοίο. Το «Καρτερία», είχε πλοίαρχο τον Άγγλο Φιλέλληνα Φρανκ Χέιστινγκς, ο οποίος είχε δώσει χρήματα για τη ναυπήγησή του.

1843: Ο Βασιλιάς Όθωνας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του λαού που έχει συγκεντρωθεί μπροστά στα ανάκτορα, αναγκάζεται να παραχωρήσει σύνταγμα. Είναι το πρώτο Σύνταγμα του ελληνικού κράτους.

1878: Δύο ποταμόπλοια συγκρούονται στον Τάμεση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 640 άνθρωποι.

1892: Η Νιούτον Χιθ -μετέπειτα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- δίνει τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Μπλάκμπερν Ροβερς στο Εντγουντ Παρκ και χάνει με 3-4.

1895: Ξεσπά επανάσταση στην Κρήτη.

1912: Ανοίγει στην Αγγλία το πρώτο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στον κόσμο. Εξυπηρετεί τις ανάγκες του Βασιλικού Ναυτικού.

1919: Η Ιταλία παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1922: Τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1925: Παίζεται ο πρώτος διεθνής αγώνας χάντμπολ, Αυστρία – Γερμανία 6-3 στο Χέιλ.

1929: Τα όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χώρα κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1937: Ο Ορσον Γουέλς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στους «Αθλιους», την πρώτη ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση από τη θεατρική ομάδα «Μέρκιουρι Θίατερ».

1938: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι. Τελικά θα αναβληθούν αφού ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1938: Ιδρύεται η Τέταρτη Διεθνής, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1939: Η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Η σύρραξη λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις.

1951: Επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Κορέα 37 Έλληνες στρατιωτικοί, τραυματίες.

1958: Τίθεται σε ισχύ ο περίφημος Νόμος 4000 για την αντιμετώπιση νεαρών που αποκλίνουν από την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι «τεντιμπόιδες» διαπομπεύονται και κουρεύονται «εν χρω» για παραδειγματισμό.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1971: Το Κατάρ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1972: Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ νικά το Ρώσο αντίπαλό του Μπόρις Σπάσκι και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1974: Ιδρύεται το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

1975: Από συντριβή αεροσκάφους του Μαρόκου στα Όρη του Άτλαντα, βρίσκουν το θάνατο 188 άνθρωποι.

1978: Ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.

1982: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

1995: Ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες e-bay.

2000: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» νικώντας στον τελικό την Ρωσία με 69-65. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Παπανικολάου.

2002: Πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα «ούτε ένα ευρώ στην αγορά» πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ με το σύνθημα: «Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα» καλεί τους πολίτες να μην κάνουν καμία αγορά, ενώ προτείνει να κατεβάσουν συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουν τηλεφωνήματα.

2002: Υπερχειλίζει ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του.

2003: Δίνεται στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού. Οι οδηγοί μπορούν πλέον να διανύουν σε λιγότερο από 7 λεπτά τη διαδρομή Καισαριανή – Γλυκά Νερά.

2004: Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών και των γονέων τους, σε σχολείο του Μπεσλάν στη Νότια Οσετία, λήγει με τραγικό τρόπο. Μετά από επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, οι εισβολείς πυροδοτούν εκρηκτικά και εκτελούν τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

2006: H Εθνική ανδρών Ελλάδας κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, χάνοντας στον τελικό από την Ισπανία με 70-47. Είχε προηγηθεί η ιστορική νίκη της Ελλάδας κατά των πανίσχυρων Αμερικανών, στον ημιτελικό.

2012: Συγκλονίζει το Πανελλήνιο το έγκλημα πάθους με θύμα έναν 52χρονο ιερέα πατέρα τριών παιδιών, σε πλάτωμα δίπλα στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στην Ηλεία. Δράστης της δολοφονίας είναι ένας 41χρονος άντρας, ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του ιερέα. Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αιγίου καταδικάζει σε ισόβια τον 41χρονο. Την ίδια ποινή επιφυλάσσει και για τη γυναίκα του ιερέα, η οποία κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία.

2013: Το 71% των εμπόρων της Ρώμης δεν δίνει απόδειξη, δείχνουν έλεγχοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice