OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στον Κόλπο του Μεξικού ο τυφώνας Άιντα

Ο τυφώνας Άιντα εισήλθε στον Κόλπο του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες στις ΗΠΑ (NHC), προσθέτοντας ότι αναμένεται γρήγορη αύξηση της έντασής του, πριν φτάσει τη βόρεια Ακτή του Κόλπου. Στις 23:00 μ.μ. πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) ο Άιντα βρίσκονταν σε απόσταση 153 χιλιομέτρων από την Αβάνα στην Κούβα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του NHC, το επίκεντρο του τυφώνα θα κινηθεί πάνω από το νοτιοανατολικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού και πάνω από το βορειοκεντρικό τμήμα του Κόλπου αύριο, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να φτάσει στις παράκτιες περιοχές κατά μήκος της βόρειας Ακτής του Κόλπου.

16 χρόνια μετά την Κατρίνα

Η Λουιζιάνα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον τυφώνα Άιντα, που αναμένεται να φτάσει εκεί την Κυριακή, καθώς πλησιάζει η 16η επέτειος από ένα από τα πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή: τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που σκότωσε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους.

Ο τυφώνας Άιντα μπορεί στην πορεία του να ανέβει από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης κυκλώνων (NHC). Ενδεχομένως φτάνοντας εκεί να εξελιχθεί σε «ένα μεγάλο τυφώνα» και «εξαιρετικά επικίνδυνο», που μπορεί να φέρει ανέμους άνω των 200 χλμ / ώρα, προειδοποίησε το NHC.

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Παρασκευή την κήρυξη τής Λουιζιάνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρασχεθεί «ομοσπονδιακή βοήθεια» στις προσπάθειες ετοιμότητας, με εθελοντικές και υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης που εκδίδονται σε ορισμένες τοποθεσίες. «Ο Πρόεδρος θα παρακολουθεί στενά αυτήν την κατάσταση και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Αυτή είναι μια ακραία πρόκληση για την Πολιτεία μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς σε ανακοίνωσή του, καθώς η Πολιτεία του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα νέο ξέσπασμα της Covid-19, το οποίο έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία.

«Είναι η στιγμή να είναι έτοιμοι οι κάτοικοι της Λουιζιάνα», προέτρεψε ο Μελ Έντουαρντς, ο οποίος είπε ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου κάθε κάτοικος της Πολιτείας θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο. «Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», παρακάλεσε.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Λατόγια Καντρέλ παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις: «Δεν ζητάμε υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων επειδή ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να βρίσκονται στο δρόμο, γιατί έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πριν από έξι ώρες», είπε, προβλέποντας ότι θα σημειωθούν πιθανές ζημιές.

Σχετικά Άρθρα

Τέμπη: «Δημήτρη μου νικάμε» – Η αντίδραση πατέρα στην πειθαρχική έρευνα κατά της εισαγγελέως

otavoice

Έπεσαν οι μάσκες- Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

otavoice

Σπουδαία πρόκριση! Ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά του Europa Conference League

otavoice

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα οικοδομικά ύψη: Ο ΝΟΚ δεν βελτιώνεται πρέπει να καταργηθεί

otavoice

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice