OTA VOICE
Video Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ρ. Μενέντεζ σε εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040»: Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», υπογράμμισε τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της και αποτελεί ένα ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μένεντεζ ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόεδρο της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για την πρόσκληση που του έκαναν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κλιματική αλλαγή και Αφγανιστάν στο επίκεντρο της συζήτησης

O κ. Μενέντεζ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εκφράζοντας την συμπαράσταση του στις οικογένειες των αμερικανοί στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους.

Ο αμερικανός γερουσιαστής σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων σοφών για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της αμερικανικής επανάστασης να προχωρήσουν στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο αγώνας της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της κέρδισε τον θαυμασμό των αμερικανών που παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες των ελλήνων δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον, απέστειλε επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη ου προς τον ελληνικό λαό. Επιπρόσθετα ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και σε αμερικανούς φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην επικράτηση της ελευθερίας. « Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο γένος μάχεται απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία όλου του κόσμου. Παράλληλα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή που έχει καταστρέψει ολόκληρες κοινότητες και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ Μενέντεζ, η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες. Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για την επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Βλέπουμε την Κίνα η οποία με αυξανόμενο θράσος είναι αποφασισμένη να ξαναγράψει τους κανόνες υπέρ αυτής. Μια ρεβανσιστική Ρωσία, που απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της, και έχουμε και την ολοένα και πιο επιθετική Τουρκία καθώς και την άνοδο των αντιδημοκρατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο.» σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων.»

Στην συνέχεια ο αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο , σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.

Η αφοσίωση και η δέσμευση που έχει δείξει η Ελλάδα στην καταπολέμηση της υπαρξιακής πρόκλησης που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή την έχει κάνει φάρο ηγεσίας στην Ευρώπη και στο κόσμο δήλωσε ο κ. Μενέντεζ. «Έχετε την διάθεση και την προθυμία να ηγηθείτε δίνοντας το καλό παράδειγμα και αυτό είναι ο ορισμός της ηθικής ηγεσίας» είπε προσθέτοντας ότι αυτό έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο. «Οι ελληνικές καινοτομίες στο τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας δεν έχουν μόνο παγιώσει κα εδραιώσει την ηγετική σας θέση σε αυτό το χώρο αλλά έχουν επίσης δώσει περαιτέρω οικονομικές ευκαιρίες στο λαό σας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Μένεντεζ στάθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σημειώνοντας ότι εμπορικοί δεσμοί και η ισχυρή οικονομική συνεργασία ωφελεί και τα δύο έθνη και πως η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας ωφελεί την περιοχή, την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Ο αμερικανός γερουσιαστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, λέγοντας πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Η συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχει ωριμάσει τόνισε ο κ. Μενέντεζ και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία περάν του ενεργειακού όπως το εμπόριο και η ασφάλεια. «Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη ,αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσινγκτον».

Επιπρόσθετα ο Μενέντεζ σημείωσε ότι περιμένει την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που θα εμβαθύνει περαιτέρω την συνεργασία των δύο κρατών, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία. Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα. «Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ , μέλος του ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η πηγή της φιλίας των δυο εθνών πηγάζει από τις σχέσεις των πολιτών τους, που συνδέονται με έντονους δεσμούς. Οι δεσμοί σίγουρα διευκολύνονται από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών αλλά τους τρέφουν οι κοινές αξίες των πολιτών τους υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος. Οι έλληνες μετανάστες με την δημιουργικότητα κα την εφευρετικότητα και το εμπορικό τους πνεύμα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνουν οι ΗΠΑ αυτό που είναι σήμερα είπε ο κ. Μενέντεζ και εν συνεχεία αναφέρθηκε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο υπογραμμίζοντας ότι έχει κερδίσει την αναγνώριση όλων και πως είναι ο πλέον σημαντικός παίκτης και ένας εξαιρετικός αθλητής.

Ο κ Μενέντεζ αναφέρθηκε, ακόμα, στην σημαντική δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρονιά οι διάφορες Ελληνό-αμερικανικές ενώσεις και οργανισμοί ώστε να έρθουν τα δύο έθνη πιο κοντά. «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα πάντοτε θα είναι περήφανες για όσο μακριά έχουν καταφέρει να φθάσουν. Πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της σχέσης μας και πιστεύω ειλικρινά πω οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές έχουμε φτάσει σε ένα απόγειο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και έχουμε τα ίδια συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την εξαιρετική διακομματική ηγεσία στις ΗΠΑ και βεβαίως εδώ έχουμε μια θαρραλέα πολυκομματική ηγεσία πιστεύω ότι δεν υπάρχουν όρια στα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί τον 21ο αιώνα.» σημείωσε

Ο κ. Μενέντεζ έκλεισε την ομιλία του χρησιμοποιώντας μια φράση του Περικλή ότι η Ελευθερία ανήκει σε αυτούς που την έχουν κατακτήσει , σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν. «Μαζί λοιπόν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ας έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την ελευθερία.» είπε και αναφώνησε στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Τον κ. Μενέντεζ προλόγισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη χαρακτηρίζοντας τον ως ένα φίλο της Ελλάδα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς αυτόν που αποδέχθηκε τη πρόταση που του έγινε να είναι ο πρώτος διακεκριμένος ομιλητής που εγκαινιάζει την εκδήλωση της Επιτροπής, η «Ελλάδα το 2040» . Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η πανδημία και η στενή συνεργασία με την κοινωνία έκανε την Επιτροπή να συνειδητοποιήσει ότι την ιστορία την τιμάμε εξίσου με εκδηλώσεις μνήμης αλλά και με πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», προχώρησε στην δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο σύστημα υγείας και χρηματοδότησε την έρευνα για την ανάπτυξη ενός ελληνικού φαρμάκου κατά του Covid 19. Παράλληλα αποφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι στο μέλλον η Ελλάδα καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιες αλλαγές. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», διοργανώνει το Forum «Ελλάδα 2040», μια προσπάθεια εξωστρεφούς θέασης των προκλήσεων και των αναγκών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια. Η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν εδώ και μήνες εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών εταίρων και το αποτέλεσμα της επίπονης αυτής προσπάθειας θα παρουσιαστεί δημόσια στις 19 Οκτώβριου. Τα συμπεράσματα του Forum θα αποτυπωθούν σε μια «Λευκή Βίβλο» που φιλοδοξία της Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παναγιώτοπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χάρης Θεοχάρης, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Πρέσβης Ελλάδας στην Ουάσιγκτον), εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων που συμμετέχουν στις εργασίες του Φόρουμ, μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, κ.α.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ:

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice