OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους

Αυγουστιάτικη πανσέληνος απόψε και 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ανοίγουν τις … βραδινές πύλες τους για να υποδεχτούν, με ελεύθερη είσοδο, τους επισκέπτες τους. Από αυτούς τους χώρους, περίπου 50 θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις και ξεναγήσεις.

Στο πλαίσιο του πετυχημένου θεσμού του ΥΠΠΟΑ, ενδεικτικά αναφέρουμε τα μαγικά μουσικά μονοπάτια που θα μας ξεναγήσουν ο Κώστας Μακεδόνας στο Οικομουσείο Προϊστορικού Λιμναίου οικισμού Δισπηλιού στην Καστοριά, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Κώστας Γρηγορέας στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης Αγ. Ανδρέα Σίφνου, η Νατάσα Μποφίλιου στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης-Αρχαίο Στάδιο και οι Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη και Θάνος Ματζίλης στην Ακρόπολη Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Επίσης, τη βραδιά της Πανσελήνου, στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ βιολιού με τη Δωρίνα Παπανικολάου (σε έργα Bach, Mozart, Massenet, Ysaye και Debussy) – στο πιάνο θα συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου-, ενώ στον χώρο έξω από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στην ειδυλλιακή ακρόπολη του Ιτς Καλέ, θα ακουστούν μελωδίες νοσταλγικές, παρμένες από μύθους, όπερες και μιούζικαλ (Dvořák, Debussy, Weill, Rodgers, Χατζιδάκις κ.α.).

Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, καθώς και μοναδικές θεατρικές παραστάσεις αρχαίων και σύγχρονων έργων, όπως «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στον Αρχαιολογικό Χώρο ΝικόποληςΩδείο από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη στον Αρχαιολογικό Χώρο Βασιλικής Α΄ (Αγίου Δημητρίου) στη Νέα Αγχίαλο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, «Από έρωτα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου, ενώ στο παράλιο τμήμα του Αρχαιολογικού Χώρου Αβδήρων θα παρουσιαστεί η δραματοποιημένη μορφή του διηγήματος «Νεκρός ταξιδιώτης» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την επιμέλεια του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη.

Άλλες εκδηλώσεις αφορούν αναγνώσεις παραμυθιού, προβολές και αστροπαρατηρήσεις. Για παράδειγμα, στο Μεσαιωνικό Φρούριο Μπούρτζι Καρύστου θα γίνει σύντομη αναφορά στην ιστορία της Καρύστου κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους και ανάγνωση παραμυθιού για το Castello Rosso, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής θα παρουσιαστεί το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης την τρέχουσα περίοδο και βιντεοπροβολή για τον αρχαιολογικό χώρο Μαρώνειας, ενώ στους Άνω Αποστόλους Κιλκίς (Αρχαία Μόρρυλος) θα προβληθεί η ταινία «Το τελευταίο μας ταγκό» του σκηνοθέτη German Kral. Τέλος, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Πλατανιάς Δράμας θα πραγματοποιηθεί αστροφυσική παρατήρηση της πανσελήνου.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του COVID-19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Ματαίωση εκδηλώσεων

Όπως έγινε γνωστό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, ματαιώνονται οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στον «Τύμβο του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη και στη Μονή Δαφνίου, λόγω της παράτασης των μέτρων που ισχύουν για απαγόρευση της μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση για την αποφυγή πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice