OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πρόκληση στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα – Εξαφάνισαν οι κατακτητές τον ποντιακό ελληνισμό με τουρκικό σόου

Την αναπαλαιωμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα εγκαινίασαν οι Τούρκοι που κατέστρεψαν στη γενοκτονία

Την αναπαλαιωμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα εγκαινίασε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού. Η φιέστα που οργάνωσαν οι γείτονες περιλάμβανε μόνο λάβαρα με την τουρκική σημαία, ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Γιγάντια λάβαρα με την τουρκική ημισέληνο ήταν ο διάκοσμος που επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος ως αυτόκλητος προστάτης των μνημείων του βυζαντινού πολιτισμού και της Μονής της Παναγίας Σουμελά. Για την τελετή των επίσημων εγκαινίων του αναστηλωμένου μοναστηριού, όλα θύμιζαν… Τουρκία και τίποτα τον ελληνισμό της Τραπεζούντας και του Πόντου, τίποτα Ορθοδοξία.

Τον υπουργό Πολιτισμού, Νουρί Ερσόϊ, υποδέχτηκε Τούρκος λυράρης με ποντιακή φορεσιά. Οι Τούρκοι, δηλαδή, σκηνοθέτησαν έναν χαιρετισμό για να συμβολίσει ότι η Μονή είναι Ποντιακή μεν, τουρκική δε. Αφού ξεναγήθηκε από την επικεφαλής των συντηρητών και ενημερώθηκε για τα αριστουργήματα του μνημείου και τις παραπομπές των εικόνων στο ορθόδοξο δόγμα, ο Ερσόϊ είχε παραγγείλει την Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα να του παιανίσει σκοπούς και τραγούδια του τουρκο-ποντιακού πολιτισμού. Και πάλι ούτε μια αναφορά ούτε μια παραδοχή ότι η Παναγιά Σουμελά έχει ρίζες στον ξεριζωμένο βυζαντινό Ελληνισμό του Πόντου.
Ήταν το κόλπο να φανεί ότι μία κοσμοπολίτικη Τουρκία που υφάρπαξε άλλων την πολιτιστική κληρονομιά, σέβεται το θρήσκευμα που την ενέπνευσε, όχι ως κατακτητής, αλλά ως ανεκτικός συνεχιστής του βυζαντινού κόσμου.

 

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice