OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βαρβιτσιώτης- Παναγιωτόπουλος: Ανακάλυψαν τώρα ότι οι Πρέσπες είναι ευκαιρία επίλυσης προβλημάτων και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα

Σάλο , ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει οι αναφορές δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγνωρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών ως θετική και ότι αποτελεί ευκαιρία επίλυσης ζητημάτων με τους γείτονες Σκοπιανούς. Στους κόλπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων υπάρχει έντονη δυσφορία με τις δηλώσεις , μιας και βλέπουν αλλαγή στάσης 180 μοιρών και αναμένεται να υπάρξει δημόσια αντίδραση. Μάλιστα έφτασε στο σημείο ο Αρχιτέκτονας των Πρεσπών πρώην Υπεξ Νίκος Κοτζιάς να ¨τρολάρει” την Νέα Δημοκρατία και να δηλώνει δικαιωμένος ζητώντας να του υποβάλουν  δημόσια συγνώμη για όσα του καταλόγιζαν μέχρι πρότινος.

«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (Σκόπια) έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία των Πρεσπών». Δεν είναι δήλωση του Νίκου Κοτζιά  αλλά του νέου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο συνέδριο του Economist, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συγκεκριμένα και όπως ακούγεται στο σχετικό βίντεο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης λέει χαρακτηριστικά:

«I may say one thing because there is great suspicion. Τhe two people are working together for years now. There is a great flow of tourism, and there is a great flow of exchange and products and also in investments. So the political issues that we have among us that have been dealt in great part in the Prespa agreement, leave us room for more and more to do in the economy. And therefore, in order to make these moves in the economy, I think that it should be clear to everybody how the product names are given and how to defend the greek companies that they have spent really time and money in order to invest in their title and the recognition of their products».

«Θα έλεγα ένα πράγμα διότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Οι δύο λαοί δουλεύουν μαζί εδώ και χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη ροή τουρισμού, υπάρχει μεγάλη ροή ανταλλαγής προϊόντων και επίσης επενδύσεις. Έτσι τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας (σ.σ. με τα Σκόπια) που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς  δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , που πέρσι διαδήλωνε στα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας και χαρακτήριζε την συμφωνία “προδοτική”.

«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.», είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας ως ομιλητής στην 23η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, του Economist με θέμα “Europe: Leaving indecisiveness behind?” που διεξάγεται στην Αθήνα.

Όταν δεν είχε μάθει ακόμη την λέξη “απαρέγκλιτα” στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με φόντο το Λευκό Πύργο.

To Tweet του Κοτζιά που από υπόλογος , εμφανίζεται και διωκόμενος….

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία

otavoice

Σούνακ για 25η Μαρτίου: “Το ΗΒ υπερήφανο για το ρόλο του στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας”

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μπαταχτσής υπουργός Παπαθανάσης φεσώνει τράπεζες και ο βουλευτής Κεφαλλονιάς βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες

otavoice

Λάρισα: Με μαύρες κορδέλες και περιβραχιόνια παρέλασαν οι μαθητές

otavoice

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

otavoice

Ακροβατεί με τον αυταρχισμό ο Μακρόν: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»

otavoice