OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στο Ελιζέ υποδέχτηκε την νέα Πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στο Ελιζέ την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητές της για το άνοιγμα «μιας νέας σελίδας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η επίσκεψη στο Παρίσι, για ένα γεύμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι το πρώτο ταξίδι της πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας μετά την εκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 17η Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Συμφωνούμε να εργαστούμε και οι δύο για μια ισχυρή, ενωμένη και φιλόδοξη Ευρώπη» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μόλις έφθασε στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

«Ξέρω ότι είστε δίπλα μου» συμπλήρωσε η ίδια, απευθυνόμενη στον Μακρόν, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη στήριξή του» στην εκλογή της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι ο ίδιος και η Γαλλία «συμφωνούν απόλυτα» με το πρόγραμμα που περιέγραψε η ντερ Λάιεν ενώπιον το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της, «μια πραγματική φιλοδοξία για το κλίμα», «η αξίωση της κοινωνικής προόδου», η προώθηση «μιας Ευρώπης που προστατεύει και γνωρίζει πώς να διευθετήσει το θέμα των μεταναστεύσεων, μια σημαντική πρόκληση» και «μια Ευρώπη των αξιών, που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου», περιέγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Πρόκειται για «μια νέα σελίδα που θα ανοίξετε» για την ΕΕ, συμπλήρωσε ο ίδιος στρεφόμενος προς την φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα που προεδρεύει στην Κομισιόν «αποτελεί ενσάρκωση ενός νέου προσώπου, μιας νέας φιλοδοξίας, μιας Ευρώπης που θέλει να αναγεννηθεί».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το θέμα του πόστου που θα αναλάβει ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στην επόμενη Κομισιόν, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Το Παρίσι έχει αναφέρει ότι θα ήθελε η επιλογή του χαρτοφυλακίου να «αντανακλά δύο από τις μεγάλες πολιτικές προτεραιότητές μας: είτε ένα ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο, για παράδειγμα το εμπόριο, είτε εκείνο του κλίματος».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διατύπωσε τη βούλησή της να συγκροτήσει μια Επιτροπή με «50% γυναίκες και 50% άνδρες».

Μετά το Παρίσι, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφθεί την Πολωνία και την Κροατία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice