OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Την Παρασκευή ξεκινά η γεώτρηση στην Κύπρο

Όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα σε σχέση με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο 10 αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Ήδη το γεωτρύπανο, που έφτασε στο σημείο της γεώτρησης το βράδυ της Κυριακής, ακολουθώντας πορεία από τα νότια όρια της ΑΟΖ, ξεκίνησε από χθες το πρωί τις ετοιμασίες για τη γεώτρηση.

Η έναρξη των πραγματικών γεωτρητικών εργασιών αναμένεται μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου. Το γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την περιοδική διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο που να «βγάζει μάτια».

Χθες το πρωί, ομάδα εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως υπηρεσίες που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας και δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, επισκέφθηκε το γεωτρύπανο Stena Icemax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου, που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο, για μεταφορά προσωπικού.

Την από αέρος σύνδεση με το γεωτρύπανο «Stena IceΜax» έχει αναλάβει η ιταλική INAER, που είχε εξυπηρετήσει, από το 2016 και μετά, τις γεωτρήσεις της Εni και των Εni–ΤOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ελικόπτερο, τύπου AgustaWestland AW139 (κατασκευής 2015), με νηολόγιο Ισπανίας (EC-MHP) αφού η βάση του είναι στις Κανάριες Νήσους, έφτασε στη Λάρνακα το απόγευμα του Σαββάτου, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Αγκόνα, με σταθμούς σε Πεσκάρα, Πρίντιζι, Σαντορίνη και Ρόδο. Το ελικόπτερο, αφού παρέμεινε για 90 λεπτά στο γεωτρύπανο, μετέφερε τους επισκέπτες πίσω στη Λάρνακα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενες γεωτρήσεις οι πρώτοι που επισκέπτονταν τα γεωτρύπανα ήταν εκπρόσωποι του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας με το δεύτερο AgustaWestland AW139 της INAER που βρίσκεται στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό, με ιταλικό νηολόγιο (I-PAAA), το οποίο έφτασε στην Κύπρο από την Ιταλία την Κυριακή, επίσης μέσω Πρίντιζι, Σαντορίνης και Ρόδου. Έτσι ξεκίνησε και η εντατική μεταφορά στελεχών του «Stena IceΜax», τα οποία θα πραγματοποιήσουν την γεώτρηση, πάνω στο πλοίο, ενώ μεταφορτώνεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης.

Οι κωδικοί των πτήσεων των ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο και αντίστροφα είναι οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες γεωτρήσεις – BK-1 και ΒΚ-2.

Η βάση των ελικοπτέρων και οι διαδικασίες ήταν έτοιμες και λειτουργούν στη βάση προηγούμενων επιχειρήσεων για εξυπηρέτηση γεωτρήσεων – των Εni και ΤOTAL– από τα ίδια ελικόπτερα

Να σημειωθεί ότι χθες και σήμερα πάνω από την ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης πετούν κατά διαστήματα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε περιοχές που σχετίζονται με τη Συρία. Συγκεκριμένα, την Κυριακή πριν την άφιξη του γεωτρύπανου, πέταξε ένα RC-135U της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ νωρίς χθες από την ίδια περιοχή πέρασε και ένα Boeing P-8A Poseidon του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθυνόμενο προς τα νοτιοανατολικά, ανοικτά της Συρίας.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Βρούτσης: «Κλειστό το ΟΑΚΑ όλο το 2024 και έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο εντός του 2024»

otavoice

Κοντονής για ΟΑΚΑ: Το 2015 δεν βρήκαμε ούτε το φάκελο του έργου- Δόθηκε το 2018 από γραφείο Καλατράβα

otavoice

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος ζητούσε φακελάκι έως 1.500 ευρώ από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου

otavoice

Βρετανικά στρατεύματα πηγαίνουν στο Κόσοβο για ενίσχυση

otavoice

Μικραίνει η Ελλάδα, εντείνεται το δημογραφικό – Νέα μείωση γεννήσεων 10,3% το 2022

otavoice

Πεσκόφ: H κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα οδηγήσει σε διχασμό

otavoice