OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνα φάρμακα στο διαδίκτυο

Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας και ειδικά ο ΕΟΦ ( Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), προκειμένου να εντοπίσουν νέες ποσότητες παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας »ΕΘΝΟΣ», η ανησυχία των Αρχών εντάθηκε μετά τη διεθνή επιχείρηση «Pangea XI» µε τη συμμετοχή 116 χωρών -μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα-, που αποκάλυψε τόνους παράνομων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων µέσω διαδικτύου, τα οποία κατασχέθηκαν.
Ωστόσο, αίσθηση έκανε ότι διακινούνταν ακόμη και αντικαρκινικά φάρμακα και σκευάσματα για άλλες σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Μεταξύ των σκευασμάτων που ελέγχονται για την αυθεντικότητά τους είναι παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Αύξηση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων στο διαδίκτυο

Επειδή η οικονομική κρίση καθώς και η έλλειψη οδηγούν ολοένα περισσότερους Έλληνες στην αναζήτηση των αναγκαίων θεραπειών στο διαδίκτυο, οι αρμόδιοι φοβούνται για αύξηση της παράνομης διακίνησης. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τουλάχιστον το 11,3% των Ελλήνων πολιτών αδυνατεί να αγοράσει φάρμακα λόγω κόστους. Παράλληλα, οι online αγορές στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΦ έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων τόσο σε ιστοσελίδες όσο και δειγματοληπτικά σε αποθήκες διακίνησης. Πάντως, το φαινόμενο της διακίνησης από το διαδίκτυο δεν είναι καινούργιο, αφού οι Αρχές στη χώρα µας έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων είναι πλαστά ή νοθευμένα.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 2% µε 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική. Στην Ελλάδα, σε σχέση µε άλλα κράτη φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε έχει προμηθευτεί φάρμακα µέσω διαδικτύου χωρίς να λάβει συµβουλή ή να ρωτήσει γιατρό. Εκτιμάται, μάλιστα ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής διακίνησης αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι στο διαδίκτυο διακινούνται παραποιημένα σκευάσματα που μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα και με ενημερωτικές του οδηγίες επισημαίνει στους πολίτες ό,τι αφορά στην παράνομη εμπορία µέσω διαδικτύου και πως στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των σκευασμάτων είναι παραποιημένα και μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή σε όσους τα λαμβάνουν.

Σχετικά Άρθρα

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη από Δευτέρα – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

otavoice

109η επέτειος από την Γενοκτονία των Αρμενίων- Δεν Ξεχνώ τα εγκλήματα

otavoice

Ισραήλ: Η αδελφή του Χανίγια διώκεται για υποκίνηση τρομοκρατίας

otavoice

Ρωσία σε ΗΠΑ: “Ουκρανία, όπως Βιετνάμ και Αφγανιστάν”

otavoice

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες – Ο φόβος ενός νέου «μαύρου κύκνου»

otavoice

14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Δυτική Όχθη – Συνεχή πλήγματα στη Γάζα

otavoice