OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

“Όχι” από γονείς σε περικοπές και voucher για την ειδική αγωγή

Κλειστό και μειωμένο προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή φέρνουν οι ρυθμίσεις που προωθεί ο ΕΟΠΠΥ και το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής “Παρέμβαση” .

“Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, συνεπώς το “κούρεμα” της δαπάνης για την ειδική αγωγή που επιχειρείται είναι αυθαίρετο και οριζόντιο. Από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μείωση ούτε ενός ευρώ για τις θεραπείες των παιδιών μας” σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

“Αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο 4 θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Μάλιστα, σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί 5 είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 4! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες αλλά δεν εγκρίνονται! Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικές διαταραχές όπως σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και Τραυλισμός έχουν μείνει εκτός” συμπληρώνει η Ομάδα Γονέων.

Όσον αφορά τέλος το voucher τονίζει: “Η εφαρμογή των voucher ακούγεται ωραία στα αυτιά μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αγανακτήσει να περιμένουμε την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ; Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική. Η αφερέγγυα συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ τώρα πάει να μετακυλιθεί στους θεραπευτές με ακόμη δυσμενέστερους όρους πέρα από αυτόν της καθυστέρησης. Με μνημονιακούς όρους έκπτωσης και επιστροφής (rebate, clawback). Το επαγγελματικό τους μέλλον καθίσταται αβέβαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας. Αυτό δηλαδή που έχει συμβεί και με άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Από την πλευρά μας κατανοούμε και ενισχύουμε την σθεναρή αντίστασή τους στην χρήση voucher, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι εισφορές που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδοτικότητά τους”.

Σχετικά Άρθρα

Νέα πρόταση Ερντογάν για ειρηνευτική πρωτοβουλία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

otavoice

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

otavoice

Θρήνος στα Τέμπη: «Αθάνατοι» – Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων

otavoice

Θεσσαλονίκη: Τεράστια απεργιακή διαδήλωση – Μεσίστιες οι σημαίες στο ΑΠΘ

otavoice

Μεγάλη και με παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα

otavoice

Χιλιάδες Λαρισαίοι… «Κραυγή» για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice