OTA VOICE
Πολιτική Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων Γενική

Οκτώβριος 1944, η Αθήνα ελεύθερη!

Ακόμη κι αν αυτή η ημερομηνία φαντάζει μακρινή σε πολλούς από εμάς, στην ουσία είναι τόσο οικεία και διαχρονική, τόσο γνώριμη, όσο το όνομα και η ιδέα της αγαπημένης αυτής πόλης που ρέει μέσα μας, σαν το αίμα, σαν αστείρευτη πηγή ενός ακριβού ιδανικού. Αθήνα! Ένα όνομα, μια ιδεολογία, ένα πνεύμα, μητέρα πρωτοπόρων και διαχρονικών αξιακών προτύπων, η πόλη που κυοφόρησε θεσμούς απαράμιλλης πολιτικής και πολιτισμικής διάνοιας.

Κι εκεί ξεκίνησαν όλα! Δημοκρατία, Μαραθώνας, Τραγωδία, Παρθενώνας…Σαν έτοιμη από καιρό σαν θαρραλέα, η Αθήνα αντιστέκεται σε πολλούς κατακτητές και τους αντιμετωπίζει ηρωικά, νικηφόρα! Μέχρι τον Απρίλιο του 1941. Είναι εκείνη η στιγμή που υποφέρει και βασανίζεται βλέποντας τα παιδιά της να πεθαίνουν στους δρόμους, να εκτελούνται απάνθρωπα, να ψυχορραγούν. Είναι η ώρα που η λέξη άνθρωπος αναζητά μάταια έναν λόγο ύπαρξης.

Κι εκεί τελειώσαν όλα! Ήταν Πέμπτη, μια μέρα ηλιόλουστη, όπως κάθε ελληνικό φθινόπωρο, που οι καμπάνες ξεσήκωσαν τους Αθηναίους για να γιορτάσουν ένα τέλος, το τέλος της γερμανικής κατοχής! Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν ελεύθερη από Γερμανούς και Βούλγαρους στρατιώτες.
Ήδη από τον Ιούνιο του 1944, ημερομηνία απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, η αντίστροφη μέτρηση της ναζιστικής κατοχής ήταν γεγονός. Οι Γερμανοί άρχισαν να υποχωρούν από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου. Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων Helmut Felmy, έχοντας λάβει διαταγή υποχώρησης των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συγκέντρωσε τις ελάχιστες δυνάμεις στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.

Στις 09:15 π.μ. ένας Γερμανός στρατιώτης κατεβάζει τη σβάστικα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δίνοντας τέλος σε μια κατοχική περίοδο 1.625 ημερών. Οι αθηναϊκοί δρόμοι γέμισαν αλαλαγμούς χαράς κι ο κόσμος δεν ήξερε τι να πρωτοτραγουδίσει, το Χριστός Ανέστη ή τον Εθνικό Ύμνο. Κι εμείς, 74 χρόνια μετά, αγκαλιάζουμε με αγάπη τη μητέρα Αθήνα που κρατά για πάντα δικό της το σκήπτρο της ελευθερίας!

Λία Τσεκούρα

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice