OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Μητσοτάκης στη Λάρισα: «Υποχρέωση μας να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε στη Λάρισα το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, ενώ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον κ. Κουρέτα για τη λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, τον μηχανισμό που αφορά την αντιπυρική προστασία, αλλά και τον έλεγχο της ροής των ποταμών της περιοχής της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι διατίθενται πάνω δύο δισ. ευρώ για δομές Πολιτικής Προστασίας. Επισήμανε τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας η οποία μπορεί να δώσει και μοντέλα με ακριβείς προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε «γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

Πρόσθεσε ότι « η Πολιτική Προστασία όμως είναι και διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο με τις δασικές υπηρεσίες, με τους δήμους, με τις περιφέρειες, με την αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

»Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανάδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο έτοιμοι. Τονίζω δεν λέω πότε θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε πιο έτοιμοι, διότι είναι διαρκής προσπάθεια».

Υπογράμμισε ότι υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εύχεται να χρησιμοποιείται όσο λιγότερο αυτό το επιχειρησιακό κέντρο κι έδωσε συγχαρητήρια και σε όσους εργάστηκαν για να γίνουν γρήγορα οι δύο υποδομές.

Ακόμα έκανε λόγο και για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλίας.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Αλποχώρι κοντά σε σπίτια – Τεράστιο το μέτωπο

otavoice

Η Βαρκελώνη καταργεί τις τουριστικές κατοικίες έως το 2028

otavoice

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Σαρωνίδα – Μεγάλα μέτωπα σε Αργολίδα, Αρκαδία- Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη

otavoice

Πλήγμα σε τέσσερα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου ανακοίνωσε η Ουκρανία

otavoice

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας

otavoice

ΕΕ: Στις 25/6 η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία

otavoice