OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι ανακοίνωσε τη νίκη του-Χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή

Η παράταξη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακήρυξε τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές, με τις περισσότερες ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί, μολονότι το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) θα χάσει την πλειοψηφία των εδρών στη Λοκ Σάμπα, την (κάτω) ινδική Βουλή.

Αν και το Μπαρατίγια Τζανάτα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, θα χρειαστεί την υποστήριξη των δυο εταίρων του για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία. Θα χρειαστεί και την υποστήριξη του κόμματος του Κογκρέσου καθώς ο ηγέτης του ο Ραχούλ Γκάντι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους εταίρους του BJP. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πολίτες εξέφρασαν την απόρριψη τους προς τον κ. Μόντι, κάτι για το οποίο αισθάνεται “υπερήφανος ” όπως δήλωσε.

Το ινδικό χρηματιστήριο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών όταν έγινε σαφές πως το BJP όδευε να υποστεί μεγάλες απώλειες.

Το κόμμα του πρωθυπουργού είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές 303 έδρες, πολλές περισσότερες από τις 272 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Μαζί με τους συμμάχους του, καταλάμβανε 353 έδρες στο κοινοβούλιο, συντριπτική πλειοψηφία.

Πριν από αυτές τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε βάλει ψηλά τον πήχη, προβλέποντας όχι μόνο πως ο κυβερνών συνασπισμός Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) θα επικρατούσε, αλλά πως θα εξασφάλιζε τις 400 από τις 543 έδρες που κρίνονταν στην κάτω Βουλή. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών του.

Μολαταύτα ο Ναρέντρα Μόντι προεξοφλείται από τους περισσότερους παρατηρητές ότι θα είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ινδίας που θα κυβερνήσει για τρίτη θητεία μετά τον Τζαουαχάρλαλ Νέχρου.

Με δεδομένο πως η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, οι εκλογές στη χώρα ήταν επίσης οι μεγαλύτερες στην υφήλιο — η διαδικασία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν 970 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Ναρέντρα Μόντι πιστώνεται την καλή πορεία της ινδικής οικονομίας και τονίζει συχνά πως το βάρος που έχει η χώρα στο παγκόσμιο σκηνικό αυξάνεται.

Η αντιπολίτευση και επικριτές του εξέφραζαν ανησυχίες πως εάν εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία θα κινούσε διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό να εδραιώσει την σκληρή εθνικιστική πολιτική του. Το Κογκρέσο και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούσαν εξάλλου πως η παραμονή του κ. Μόντι στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να θέσει την ίδια τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Διάφοροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να αποκτήσουν πιο στενές χώρες με την Ινδία, για να αντιμετωπιστεί αυτή που χαρακτηρίζουν ολοένα πιο επιθετική πολιτική της Κίνας.

Κι αυτό παρότι η Ινδία τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αγοράζει μεγάλες ποσότητες φθηνού πετρελαίου από τη Ρωσία και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να συγχαρεί τον Ινδό πρωθυπουργό είναι η Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συνεχάρη σήμερα τον συνασπισμό του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το Νέο Δελχί «σημαντικό» σύμμαχο.

«Συγχαίρουμε τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μόντι για τη νίκη του στις εκλογές», δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Η Ινδία είναι σημαντικός εταίρος» και διαδραματίζει ρόλο ώστε «η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή», κατά συνέπεια «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις» των δυο κρατών, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,dpa

Σχετικά Άρθρα

Ηλεία: Νεκρός 54χρονος στην Μυρτιά την ώρα της πυρκαγιάς

otavoice

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Αλποχώρι – Εκκενώνονται χωριά- Έκλεισε η Πατρών-Πύργου

otavoice

Η Βαρκελώνη καταργεί τις τουριστικές κατοικίες έως το 2028

otavoice

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Σαρωνίδα – Μεγάλα μέτωπα σε Αργολίδα, Αρκαδία- Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη

otavoice

Πλήγμα σε τέσσερα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου ανακοίνωσε η Ουκρανία

otavoice

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας

otavoice