OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

 Στρ. Παραδιάς: Να δοθεί παράταση ενός μήνα για καθαρισμό οικοπέδων- Κινδυνεύουν οι πολίτες να μπουν φυλακή

Το άνοιγμα της πλατφόρμας που αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και το τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μην τους επιβληθεί κάποιο τεράστιο πρόστιμο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», όπου ο Θάνος Σιαφάκας συνομίλησε με τον Στράτο Παραδιά, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Όπως αρχικά υπογράμμισε στο δημοσιογράφο «να διευκρινίσουμε το εξής διότι πολύς κόσμος το έχει καταλάβει: Είναι δύο διαφορετικά θέματα, δύο διαφορετικά μέτρα, δύο διαφορετικές πολιτικές: Είναι ο κανονισμός της πυροπροστασίας ακινήτων, δηλαδή κτιρίων που είναι μέσα ή πλησίον σε δασικές εκτάσεις που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα, ούτως ώστε να κατατεθούν οι ειδικές τεχνικές εκθέσεις και που θα αφορούν τα μέτρα προστασίας αυτών των κτιρίων. Αφορά κτήρια που είναι σε περιοχές που έχουν σχέση με δάση, δηλαδή τα σπίτια μέσα στο δάσος. Για αυτά λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ειδική μελέτη και στη συνέχεια να κάνουμε μια σειρά από έργα γύρω γύρω για να τα θωρακίσουμε από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αυτή τη μελέτη θα την κάνουν κάποιοι ειδικοί επιστήμονες που είναι από μηχανικοί, μηχανολόγοι και δασολόγοι. Και οι μελέτες, αυτές και οι τεχνικές εκθέσεις θα καταχωρηθούν ως προληπτικά μέτρα στην πλατφόρμα που θα ανοίξει-δεν έχει ανοίξει ακόμη-του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορά αυτή την κατηγορία των ακινήτων». Εν συνεχεία, υπογράμμισε «τώρα εδώ στην πόλη έχουμε τα μέτρα καθαρισμού των ακαθάριστων οικοπέδων, των αστικών οικοπέδων, δηλαδή κομματιών γης που είναι ανάμεσα στα σπίτια που είναι μέσα στις πόλεις ή στους οικισμούς, τα οποία είναι ακαθάριστα, τα οποία ενδεχομένως να έχουνε δέντρα μέσα, που έχουνε πεύκα το ένα το άλλο κλπ, όπου εκεί υπάρχει από παλιά η πάγια υποχρέωση, ετήσια υποχρέωση των ιδιοκτητών να τα καθαρίζουν ούτως ώστε να μην απειλούν αυτά. Να πάρει φωτιά δηλαδή ένα οικόπεδο μεγάλο μέσα εκεί και να καούν τα σπίτια που είναι γύρω γύρω. Εκεί δεν χρειάζεσαι μηχανικό. Εκεί λες ότι το οικόπεδο αυτό είναι δικό μου και το έχω καθαρίσει. Αυτή η πλατφόρμα άνοιξε και ονομάζεται ακαθάριστα οικόπεδα».

«Ζητάμε παράταση τουλάχιστον ένα μήνα από τις προθεσμίες που έχει ορίσει η πολιτεία»

Ερωτηθείς έπειτα, για το μέχρι πότε μπορούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις δηλώσεις, ο κ. Παραδιάς ανέφερε «μέχρι το τέλος του μηνός αυτού. Προσέξτε όμως τι γίνεται τώρα. Η πλατφόρμα αυτή άνοιξε προχτές, την Κυριακή. Προλαβαίνει τώρα η Ελλάδα ολόκληρη να κάνει δηλώσεις μέσα σε 5 μέρες; Δηλαδή εμείς ήδη με επιστολή που στείλαμε χτες στον Υπουργό ζητάμε παράταση τουλάχιστον ένα μήνα. Κοιτάξτε, αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν τέτοια έκταση που δεν μπορεί η πολιτεία να λέει ότι επειδή εγώ κάποτε ανάρτησα ένα ΦΕΚ στο οποίο είπα διάφορα πράγματα, εκατομμύρια πολίτες είναι υποχρεωμένοι όλα αυτά να τα γνωρίζουν».

«Δεν είναι έτοιμοι ούτε οι δήμοι, ούτε οι πολίτες-Κινδυνεύει ο κόσμος να μπει φυλακή»

Όπως και σημείωσε στο τέλος της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα «το πρόβλημα το μεγάλο το έχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ζουν κοντά στα περιουσιακά τους στοιχεία. Αν δηλαδή κάποιος ζει στην Αθήνα και έχει ένα οικόπεδο στις Σέρρες, ποια είναι η πραγματική του δυνατότητα να καθαρίσει το οικόπεδο αυτό; Και όχι μόνο να το καθαρίσει, αλλά να εποπτεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ότι είναι καθαρισμένο και ότι δεν πήγε κάποιος να πετάξει πράγματα μέσα, ένας διπλανός, ο οποίος ξέροντας ότι λείπει ο ιδιοκτήτης πήγε και πέταξε τα δικά του τα ξερά μέσα ή και σκουπίδια. Οπότε αυτός κινδυνεύει στο εξής: να πάει ένα συνεργείο του Δήμου και να πει γιατί μας έκανες δήλωση εσύ εμάς στις 31 Μαΐου ότι το καθάρισες; Αφού είναι βρώμικο, πάρε δύο χρόνια φυλακή, πάρε και 54.000 πρόστιμο που προβλέπεται. Με άλλα λόγια, κάποιες ποινές είναι εξοντωτικές, έξω από κάθε λογική, έξω από κάθε πραγματικότητα. Δηλαδή ψευδής δήλωση. Ξεφεύγουμε λοιπόν, πάμε σε μια υπεύθυνη δήλωση η οποία σε χώνει στη φυλακή πλέον, ας πούμε, χωρίς εσύ να φταις (…). Τα πρόστιμα τα επιβάλλουν οι δήμοι. Όμως, έχουν δηλώσει ότι είναι ανεφάρμοστα τα μέτρα αυτά-τουλάχιστον για φέτος-διότι ούτε οι Δήμοι είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιοούτε για υποδοχές δηλώσεων, ούτε για επιβολή προστίμων, ούτε έχουν τις επιτροπές που θα κάνουν τους ελέγχους».

Όλη η συνέντευξη του κ. Παραδιά ακολουθεί παρακάτω:

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Γάζα: 42 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη

otavoice

Μαίνεται η φωτιά στην Άνδρο με 8 μποφόρ – Υπό έλεγχο στα Μεσόγεια, σε επιφυλακή στην Ηλεία

otavoice

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

otavoice

Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού

otavoice

Πόσες ημέρες αδείας καλοκαιριού δικαιούστε – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

otavoice

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις

otavoice