OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ρέθυμνο: Παραιτήθηκαν οι 4 διευθυντές των Κέντρων Υγείας

Τραγική είναι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αδιέξοδης πολιτικής των μετακινήσεων γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν τα κενά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συντονιστές διευθυντές και οι αναπληρωτές και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας και πιο συγκεκριμένα του Περάματος, της Αγίας Φωτεινής, των Ανωγείων και του Σπηλίου, να ανακοινώσουν την παραίτηση τους.

Μετά το νέο «εντέλλεσθε» της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης που ζήτησε οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας να καλύπτουν βάρδιες στο ΤΕΠ της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνης, η Πέλα Νεονάκη μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου έκανε την εξής δήλωση με αφορμή την παραίτηση των διευθυντών των Κέντρων Υγείας:

«Ήδη πριν από ένα μήνα, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΥΡ) σε δελτίο της στον τοπικό τύπο, είχε προβλέψει την πρόθεση της 7ης ΥΠΕ να χρησιμοποιήσει τους γιατρούς των ΚΥ του νομού για εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου που παραμένει επί μήνες σοβαρά υποστελεχωμένο. Από τις 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο ΤΕΠ μόνο τρεις καλύπτονται και στο εξής θα καλύπτονται μόνο δύο. Ως τώρα οι συνάδελφοι εργάζονται με “εντέλλεσθε” μέχρις εξάντλησης από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, χωρίς καμία αντίδραση από την ΥΠΕ στις συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των γιατρών.

Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν η απόφαση της ΥΠΕ που ευλαβικά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης και αποδυνάμωσης του ΕΣΥ. Που αντί να προβεί, μήνες τώρα, σε προσλήψεις προσωπικού για στελέχωση του ΤΕΠ και κάλυψη των κενών θέσεων, αποδυναμώνει περαιτέρω και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Νομού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημόσιας Υγείας και χρειάζεται αντίθετα ενίσχυση με προσωπικό. Επιπλέον δε, μετά τα “εντέλλεστε” στους γιατρούς της ΠΦΥ για εφημερίες στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, αντέδρασαν με παραιτήσεις οι Διευθυντές των τεσσάρων ΚΥ του Νομού Ρεθύμνου. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να αμφιβάλλει πλέον για τη στοχευμένη και μεθοδευμένη πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ;».

Τόνισε ακόμα πως «δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό γίνεται εν όψει της τουριστικής σεζόν, που ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται και η προσέλευση στο ΤΕΠ γίνεται πολλαπλάσια. Επιτακτική πια η ανάγκη να υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ, ας είναι και της Πρωτοβάθμιας, ας είναι και μετακινούμενος με “εντολή”, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Να μην εκτεθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι στους πελάτες τους όταν προκύψει ανάγκη επίσκεψης στο Νοσοκομείο. Το ίδιο έγινε με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείο μας, η οποία λειτουργεί με ένα (τώρα με δύο) μόνιμους γιατρούς που θα έπρεπε να είναι έξι. Συνεχίζει να “καλύπτεται” από την ΥΠΕ με μετακινούμενους γιατρούς που “εντέλλει” από άλλα Νοσοκομεία του νησιού και ως εκ τούτου να υπολειτουργεί με κόστος στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών για ένα ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με γιατρούς».

«Τέτοιες αδιέξοδες εμβαλωματικές “λύσεις”, που άλλωστε έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις λόγω της γενικευμένης υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, οδήγησαν διαχρονικά και συστηματικά το ΕΣΥ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στοχεύοντας στην εμπορευματική εκποίησή του. Για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια ως μονόδρομο την εφαρμογή του Νέου Υγειονομικού χάρτη και τα Νοσοκομεία ΑΕ. Για να προβούν σε συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που θα κριθούν μη λειτουργικά, που όμως η πολιτική τους σταδιακά τα αποδυνάμωσε. Για να ενισχύονται οι μεγάλοι Ιδιωτικοί Όμιλοι της Υγείας με κάθε κόστος για το λαό που πολλαπλώς φορολογείται, αλλά θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον για να βρει την Υγειά του», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας η Πέλα Νεονάκη ξεκαθαρίζει πως «οι υγειονομικοί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων σε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τα επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Αυτό μας αξίζει και γι’ αυτό θα παλεύουμε».

Πηγή 902.gr

Σχετικά Άρθρα

Γάζα: 42 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη

otavoice

Μαίνεται η φωτιά στην Άνδρο με 8 μποφόρ – Υπό έλεγχο στα Μεσόγεια, σε επιφυλακή στην Ηλεία

otavoice

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

otavoice

Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού

otavoice

Πόσες ημέρες αδείας καλοκαιριού δικαιούστε – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

otavoice

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις

otavoice