OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκόπια- υποψήφια Πρόεδρος: Δεν θα χρησιμοποιώ το «βόρεια» στο όνομα της χώρας

Το εθνικό ατόπημα στις Πρέσπες που υλοποίησε ο Τσίπρας και επιβεβαίωσε ο Μητσοτάκης έχει ανοίξει διάπλατα την κερκόπορτα στα μακροπρόθεσμα σχέδια που υπαγορεύει ο νεοθωμανισμός της Άγκυρας, του οποίου όργανο είναι το ψευδοκράτος στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Η όποια συμφωνία στις Πρέσπες που σε διεθνές επίπεδο κατοχύρωσε τη χρήση του όρου Μακεδονία από τους κατσαπλιάδες και σφετεριστές σήμερα όχι μόνο δεν εφαρμόζεται αλλά απορρίπτεται ακόμη και από αυτούς που δόλια την επεδίωξαν. 

Η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια  που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θεωρεί πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει “ανοιχτό”, ενώ η ίδια δεν θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία της χώρας, “Βόρεια Μ…”

Συγκεκριμένα, στο επίσημο πρόγραμμα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ενόψει των προεδρικών εκλογών, που παρατίθεται στην ιστοσελίδα του VMRO-DPMNE, οι θέσεις της υποψήφιας του κόμματος αυτού για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι οι εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα, συνιστά επιπλέον και σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον επιθετικό προσδιορισμό βόρεια».

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είχε εκφράσει τις ίδιες απόψεις και στη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Μάϊο του 2019, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE. Στις εκλογές εκείνες, η Σιλιάνοφσκα είχε ηττηθεί από τον νυν πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε πως γι΄αυτόν το όνομα της χώρας είναι και θα παραμείνει σκέτο “Μακεδονία”.

Συγκεκριμένα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη διάρκεια τηλεποτικού debate που είχε με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ερωτηθείς πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, απάντησε ως εξής:

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών  που θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου και οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τους επτά υποψηφίους που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (στις 24 Απριλίου), στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο νυν πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι

*Το otavoice εξαρχής δεν αναγνωρίζει καμιά συμφωνία Πρεσπών και δεν χρησιμοποιεί καμιά ονομασία που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, για το κρατίδιο στα Σκόπια.

Σχετικά Άρθρα

Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

otavoice

Ρέθυμνο: Παραιτήθηκαν οι 4 διευθυντές των Κέντρων Υγείας

otavoice

ΓΣΕΕ: Τι προβλέπει η άδεια για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος

otavoice

Χούθι: Χτυπήσαμε έξι πλοία σε τρεις θάλασσες

otavoice

Οι πρωταγωνιστές του πρώτου ελληνικού ευρωπαϊκού τίτλου – Στην 15η θέση της UEFA

otavoice

NATO: Συνέρχεται στην Πράγα για το θέμα της χρήσης των δυτικών όπλων από το Κίεβο

otavoice