OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα πρόταση Ερντογάν για ειρηνευτική πρωτοβουλία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Έκκληση να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία απηύθυνε προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Τίρανα.

«Διατηρώ την άποψη ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και στο διάλογο για να τερματιστεί ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναφέρει την πρωτοβουλία των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν τουλάχιστον από κοινού εργασίες για τον καθορισμό των γενικών παραμέτρων της ειρήνης, τονίζοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει «κατ’ αρχήν το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι».

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ακόμη: «Η υποστήριξη της Τουρκίας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι γνωστή. Καταβάλλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ομοεθνών μας Τατάρων της Κριμαίας. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συμβάλουμε στην ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Αν και έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο του πολέμου και παρά τις προσπάθειές μας, δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης της ειρήνης».

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο των προσπαθειών την επισιτιστική ασφάλεια. «Η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα (σ.σ. για τα ουκρανικά σιτηρά), η οποία υλοποιήθηκε με τις προσπάθειές μας και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο κατά την υλοποίησή της, παραμένει στην ατζέντα μας».

Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. «Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουμε τις επαφές μας για μια νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικαιολόγησε τη φυσική παρουσία του από τη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος του εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Τετάρτη 17/4: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Οι συγκεντρώσεις, τι θα ισχύσει με τα ΜΜΜ

otavoice

Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

otavoice

Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Θα υπάρξει απάντηση, διαμηνύουν

otavoice

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι

otavoice

Τι κρύβεται πίσω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

otavoice

Τραγωδία στον Πειραιά: Κατέρρευσε κτίριο – Νεκρός 31χρονος αστυνομικός

otavoice